Piernik z masą i powidłami

Dobry piernik nie jest zły : ) Szczególnie taki z powidłami, budyniową masą i polewą czekoladową. Uwielbiam to połączenie i jest to tzw. piernik last minute, który nie potrzebuje leżakowania, choć najlepiej smakuje drugiego dnia po przełożeniu. Polecam!!

Piernik z powidłami bez leżakowania
Składniki na ciasto (blacha 20×25 cm):

  • 125 g masła
  • 250 g miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka wielkość L

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 400 g powideł śliwkowych opcjonalnie dżemu z czarnej porzeczki

Masło z miodem rozpuścić w rondelku, przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i cukrem. Dodać jajka i przestudzone masło z miodem. Zmiksować i przełożyć ciasto do lodówki na 2 godziny.

Ciasto podzielić na trzy równe części, najlepiej zważyć wagą kuchenną. Spód i ok. 3 cm boków blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i delikatnie je tam przełożyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wraz z papierem do pieczenia zostawić do całkowitego ostudzenia. To samo powtórzyć z pozostałymi dwoma częściami ciasta.

W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i trzy łyżki cukru. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Ostudzić uważając, aby mocno nie zastygł i w masie nie zrobiły nam się grudki. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do uzyskania gładkiej masy.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i śmietankę. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy.

Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć. a ostatni placek udekorować polewą. Ciasto owinąć folią aluminiową i przełożyć do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.

Smacznego : )


Piernik z masą i powidłami

Inspiracja


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Komentarzy: 36

  1. Kasia
    17 grudnia 2016 / 12:40

    Przepysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:55

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ewela
    17 grudnia 2016 / 14:00

    Ooo z masą jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:56

      Trzeba to nadrobić 😉

  3. Justyna
    17 grudnia 2016 / 14:30

    Mniaaaam aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:56

      🙂 🙂 🙂

  4. Aga
    17 grudnia 2016 / 16:40

    O kurczę a ja mam już menu zaplanowane i co teraz? 😉

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:56

      Trudny wybór 🙂

  5. Majka
    17 grudnia 2016 / 19:53

    Pięknie się prezentuje 🙂 Ja też już mam ustalone menu i będą w nim również pyszności z tej stronki 😉

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:57

      Bardzo mi miło 🙂 u nas stała część menu co roku bez zmian, ale co chwilę zmieniam zdanie odnośnie nowości 😉

  6. Nusia
    17 grudnia 2016 / 23:33

    Wow musi pachnieć bosko ! Mam już nastawiony Twój staropolski, ale na następny rok robię ten 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:58

      Mam nadzieję, że uda się szybciej, rok to bardzo długo 🙂

  7. Ula
    18 grudnia 2016 / 10:41

    Pysznościowy 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:21

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  8. Monia
    18 grudnia 2016 / 13:13

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:21

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Natalia
    18 grudnia 2016 / 14:54

    Już się nie mogę doczekać aż zrobię 😍

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:21

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:22

      Nie będziesz żałować, jest pyszne 🙂

  10. Liska
    18 grudnia 2016 / 22:08

    Już w piątek będzie mój 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:23

      Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂

  11. Jola
    20 grudnia 2016 / 21:08

    Przepyszny! dobrze, że duża blacha bo po tym rodzinnym próbowaniu chyba by nie doczekał do soboty 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:35

      Bardzo mi miło 🙂

  12. 23 grudnia 2016 / 16:23

    Jeszcze zdążymy zrobić na te Święta. Dziękuję za przepis. Goście będą zadowoleni

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:25

      Bardzo mi miło, na pewno będzie smakować 🙂 Wesołych Świąt!

  13. Asia
    29 grudnia 2016 / 14:00

    bardzo lubie twoje pierniki i ten okazal sie rownie udany 🙂 to byly smaczne swieta pora szykowac sie na sylwestra 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:27

      Bardzo dziękuję! 🙂 super, że Świąteczne przepisy się udały 🙂 pozdrawiam 🙂

  14. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:34

    Bosko się prezentuje żałuje że nie widziałam go wcześniej 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:31

      Polecam wypróbować 🙂

  15. Dulka
    17 grudnia 2017 / 13:57

    Przepyszny jest, piekłam go w zeszłym roku i w tym na pewno nie zabraknie 🙂 bardzo dziękuję za Pani przepisy !

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  16. Ryba
    6 grudnia 2018 / 16:12

    Wspaniały połączenie jedno z lepszych jakie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:54

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Agnieszka
    9 grudnia 2018 / 16:54

    Czym nasaczyc piernik zeby nie wyszedl za suchy? 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:32

      Nie nasączam i nie wydaje mi się suchy 🙂 Przełożenie powidłami i masą moim zdaniem wystarczy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 + 15 =