Piernik z masą i powidłami

Dobry piernik to podstawa na świątecznym stole. Szczególnie taki z powidłami, budyniową masą i polewą czekoladową. Uwielbiam to połączenie i jest to tzw. piernik last minute, który nie potrzebuje leżakowania, choć najlepiej smakuje drugiego dnia po przełożeniu. Polecam!!

Piernik z powidłami bez leżakowania
Składniki na ciasto (blacha 20×25 cm):

  • 125 g masła
  • 250 g miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka wielkość L

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 400 g powideł śliwkowych opcjonalnie dżemu z czarnej porzeczki

Masło z miodem rozpuścić w rondelku, przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i cukrem. Dodać jajka i przestudzone masło z miodem. Zmiksować i przełożyć ciasto do lodówki na 2 godziny.

Ciasto podzielić na trzy równe części, najlepiej zważyć wagą kuchenną. Spód i ok. 3 cm boków blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i delikatnie je tam przełożyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wraz z papierem do pieczenia zostawić do całkowitego ostudzenia. To samo powtórzyć z pozostałymi dwoma częściami ciasta.

1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło i śmietankę. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy.

Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć, a ostatni placek udekorować polewą. Blachę z ciastem przykryć folią aluminiową i przełożyć do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.

Smacznego!


Piernik z masą i powidłami

Inspiracja


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Komentarzy: 38

  1. Kasia
    17 grudnia 2016 / 12:40

    Przepysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:55

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ewela
    17 grudnia 2016 / 14:00

    Ooo z masą jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:56

      Trzeba to nadrobić 😉

  3. Justyna
    17 grudnia 2016 / 14:30

    Mniaaaam aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:56

      🙂 🙂 🙂

  4. Aga
    17 grudnia 2016 / 16:40

    O kurczę a ja mam już menu zaplanowane i co teraz? 😉

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:56

      Trudny wybór 🙂

  5. Majka
    17 grudnia 2016 / 19:53

    Pięknie się prezentuje 🙂 Ja też już mam ustalone menu i będą w nim również pyszności z tej stronki 😉

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:57

      Bardzo mi miło 🙂 u nas stała część menu co roku bez zmian, ale co chwilę zmieniam zdanie odnośnie nowości 😉

  6. Nusia
    17 grudnia 2016 / 23:33

    Wow musi pachnieć bosko ! Mam już nastawiony Twój staropolski, ale na następny rok robię ten 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:58

      Mam nadzieję, że uda się szybciej, rok to bardzo długo 🙂

  7. Ula
    18 grudnia 2016 / 10:41

    Pysznościowy 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:21

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  8. Monia
    18 grudnia 2016 / 13:13

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:21

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Natalia
    18 grudnia 2016 / 14:54

    Już się nie mogę doczekać aż zrobię 😍

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:21

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:22

      Nie będziesz żałować, jest pyszne 🙂

  10. Liska
    18 grudnia 2016 / 22:08

    Już w piątek będzie mój 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:23

      Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂

  11. Jola
    20 grudnia 2016 / 21:08

    Przepyszny! dobrze, że duża blacha bo po tym rodzinnym próbowaniu chyba by nie doczekał do soboty 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:35

      Bardzo mi miło 🙂

  12. 23 grudnia 2016 / 16:23

    Jeszcze zdążymy zrobić na te Święta. Dziękuję za przepis. Goście będą zadowoleni

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:25

      Bardzo mi miło, na pewno będzie smakować 🙂 Wesołych Świąt!

  13. Asia
    29 grudnia 2016 / 14:00

    bardzo lubie twoje pierniki i ten okazal sie rownie udany 🙂 to byly smaczne swieta pora szykowac sie na sylwestra 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:27

      Bardzo dziękuję! 🙂 super, że Świąteczne przepisy się udały 🙂 pozdrawiam 🙂

  14. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:34

    Bosko się prezentuje żałuje że nie widziałam go wcześniej 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:31

      Polecam wypróbować 🙂

  15. Dulka
    17 grudnia 2017 / 13:57

    Przepyszny jest, piekłam go w zeszłym roku i w tym na pewno nie zabraknie 🙂 bardzo dziękuję za Pani przepisy !

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  16. Ryba
    6 grudnia 2018 / 16:12

    Wspaniały połączenie jedno z lepszych jakie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:54

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Agnieszka
    9 grudnia 2018 / 16:54

    Czym nasaczyc piernik zeby nie wyszedl za suchy? 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:32

      Nie nasączam i nie wydaje mi się suchy 🙂 Przełożenie powidłami i masą moim zdaniem wystarczy 🙂

  18. Lucy
    2 stycznia 2020 / 20:36

    Przepis fantastyczny, ciasto mega szybko zmieklo i wlasciwie juz nastepnego dnia nadawalo sie do jedzenia. Polecam! 🙂

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:57

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 10 =