Kontakt

blog kulinarny

Czekoladowe pancakes z owocami

Bardzo intensywnie czekoladowe placuszki są gwarancją dobrego humoru i dawki energii na cały dzień. Proste i szybkie do wykonania, mogą być podawane w ramach śniadania, obiadu, a nawet deseru : ) Polecam!!!


Czekoladowe pancakes przepis


Składniki (ok. 25 placuszków):

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do podania jogurt naturalny, owoce, opcjonalnie dżem lub cukier puder

Czekoladę posiekać. Jajka, cukier, olej, mleko, ekstrakt z wanilii, mąkę, kakao, proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię, bez dodatku oleju. Pancakes smażyć z obu stron, przewracając na drugą stronę, gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.

Smacznego!


Czekoladowe placuszki przepis


Double chocolate pancakes recipe

Inspiracaja “Czekolada i nie tylko…”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 grudnia, 2016
Kategorie: Dania obiadowe, Desery, Naleśniki, Pancakes, Placuszki, Pozostałe, Śniadania i kolacje

18 komentarzy

  1. Asia

    Wyglądają przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Mniam mniam i te śliczne gadżety 🙂

    1. Marta

      Dziękuję :*

  3. Dusia

    super! proste i smaczne a sładniki zawsze pod ręką 🙂 nawet trochę jak ciasto mi smakowały 🙂 wszystkie zniknęły 🙂

    1. Marta

      Jak wszystkie zniknęły to najlepsza rekomendacja 🙂

  4. Monia

    Wyborne ❤️ Uwielbiam takie placuszki!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  5. Kacha

    Gdzie teraz dorwałaś maliny?

    1. Marta

      Mrożone 😉

  6. Isia

    Wyglądają pysznie 🙂 chętnie wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  7. Maria

    Jak ja kocham takie naleśniczki wystarczy zmiksować raz dwa na patelni i jeszcze bez tego smażenia na tłuszczu i takie cudo wychodzi 🙂 zrobiłam na kolację i zachwytów nie było końca 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  8. Jagoda

    Przepyszne polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top