Site icon marta-gotuje.pl

Zapiekanka gyros

Przepis na zapiekankę gyros

Po ogromnej popularności jaką stale cieszy się na blogu sałatka gyros mam nadzieję, że nie będę musiała Was długo namawiać na jej obiadową odmianę, czyli zapiekankę gyros. W dwóch słowach: jest przepyszna! : ) Przygotowujemy ją bardzo podobnie do klasycznej sałatki z tą różnicą, że zamiast kapusty pekińskiej dodajemy makaron, a całość zwieńczamy żółtym serem. Czy może być coś smaczniejszego? Na pewno ją pokochacie : ) Polecam!!!


Składniki :

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą Gyros. Podsmażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, wymieszać. Podsmażać chwilę razem. Majonez wymieszać z ketchupem. Naczynie żaroodporne wysmarować minimalnie masłem. Na dno przełożyć ugotowany makaron, dodać garść żółtego sera, wymieszać. Posmarować połową sosu powstałego z majonezu i ketchupu. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, przełożyć na makaron z sosem. Następnie dodać kurczaka z cebulą. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą, osuszyć i posypać zapiekankę. Całość posmarować drugą połową sosu i posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Uwaga
Zamiast makaronu świetnie sprawdzi się również ryż lub kasza.




Exit mobile version