Site icon marta-gotuje.pl

Żytni chleb sodowy

Żytni chleb sodowy „superszybki i superłatwy” znaleziony w książce Jamiego Olivera – Superfood na co dzień. Do jego przygotowania nie potrzebujemy ani drożdży ani zakwasu, jest bardzo pożywny, bogaty w błonnik i ważne składniki odżywcze zwłaszcza fosfor. Do tego przygotowuje się go błyskawicznie, bez wyrastania i pysznie smakuje, najlepiej na gorąco niedługo po upieczeniu : ) Polecam!



Składniki:

Do dużej miski wsypać obie mąki, płatki owiane, sodę oczyszczoną i sól morską. W oddzielnej misce jajko ubić z maślanką lub jogurtem, po czym wmieszać do suchych składników. Wyrobić ciasto (można użyć robota kuchennego). Uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb oprószyć lekko mąką. Rozpłaszczyć kulę rękami, tworząc okrągły bochenek o wysokości ok. 3 cm. Wierzch naciąć nożem w kratkę na głębokość ok. 0,5 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 40-45 minut do czasu aż powstanie chrupiąca skórka, a przy uderzeniu w spód bochenek wyda głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego!

Exit mobile version