Jesienią drożdżowe wypieki najbardziej pasują mi w towarzystwie ciepłego kakao. Kiedy pogoda potrafi skutecznie zniechęcić do wstania z łóżka kawałek drożdżowego ciasta może stanowić odpowiednią motywację, zwłaszcza w towarzystwie gorzkiej czekolady z cynamonem i dużej ilości kruszonki : ) Polecam!
Składniki na ciasto (keksówka 12×24 cm):
- 20 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suchych
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 całe jajko (wielkość L)
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
- 115 g masła (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 230 g gorzkiej czekolady
- 16 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki masła (w temp. pokojowej)
Składniki na kruszonkę:
- 75 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże wraz ze szczyptą cukru. Odstawić na kilka minut do czasu, aż drożdże zaczną „pracować” i pojawią się pęcherzyki.
Mąkę przesiać do dużej miski. Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, dodać do mąki. Następnie dodać sól, zaczyn drożdżowy, wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki i wyrobić gładkie, jednolite czasu (użyłam robota kuchennego z hakiem do zagniatania przez ok. 7 minut). Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 60 minut.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki, dodać cynamon, cukier i masło. Dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 40×45 cm i grubości ok. 3 mm. Rozłożyć równomiernie czekoladową masę, zostawiając niewielką ilość wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Zwinąć jak roladę. Następnie zwinąć na pół i zawinąć jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcić jeszcze 2-3 razy i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć folią spożywczą i zostawić na kolejne 20-30 minut do napuszenia.
Przygotować kruszonkę. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i rozetrzeć dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem babkę posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 C (góra-dół) przez ok. 30 min. Po tym czasie dopiec jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzić w formie przez pół godziny, a następnie studzić na kratce. Jeśli pokroimy jeszcze ciepłe ciasto, czekolada nie utrzyma kształtu ; )
Smacznego!