Kontakt

blog kulinarny

Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką

Jesienią drożdżowe wypieki najbardziej pasują mi w towarzystwie ciepłego kakao. Kiedy pogoda potrafi skutecznie zniechęcić do wstania z łóżka kawałek drożdżowego ciasta może stanowić odpowiednią motywację, zwłaszcza w towarzystwie gorzkiej czekolady z cynamonem i dużej ilości kruszonki : ) Polecam!


ciasto-drozdzowe-z-czekolada-i-kruszonka

Składniki na ciasto (keksówka 12×24 cm):

  • 20 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suchych
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 całe jajko (wielkość L)
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
  • 115 g masła (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 16 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła (w temp. pokojowej)

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże wraz ze szczyptą cukru. Odstawić na kilka minut do czasu, aż drożdże zaczną “pracować” i pojawią się pęcherzyki.

Mąkę przesiać do dużej miski. Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, dodać do mąki. Następnie dodać sól, zaczyn drożdżowy, wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki i wyrobić gładkie, jednolite czasu (użyłam robota kuchennego z hakiem do zagniatania przez ok. 7 minut). Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 60 minut.

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, dodać cynamon, cukier i masło. Dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 40×45 cm i grubości ok. 3 mm. Rozłożyć równomiernie czekoladową masę, zostawiając niewielką ilość wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Zwinąć jak roladę. Następnie zwinąć na pół i zawinąć jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcić jeszcze 2-3 razy i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć folią spożywczą i zostawić na kolejne 20-30 minut do napuszenia.

Przygotować kruszonkę. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i rozetrzeć dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem babkę posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 C (góra-dół) przez ok. 30 min. Po tym czasie dopiec jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzić w formie przez pół godziny, a następnie studzić na kratce. Jeśli pokroimy jeszcze ciepłe ciasto, czekolada nie utrzyma kształtu ; )

Smacznego!


baba-drozdzowa-krok-po-kroku


babka-drozdzowa-z-czekolada


babka-drozdzowa-z-czekolada-i-kruszonka


ciasto-drozdzowe-z-cynamonem-i-czekolada


babka-drozdzowa-z-czekolada-i-kruszonka-przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 października, 2016
Kategorie: Babki, Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z kruszonką, Drożdżowe, Drożdżówki, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

14 komentarzy

  1. Kinia

    Zazdroszczę! Udanego weekendu 😊

    1. Marta

      Dziękuję i wzajemnie 🙂

  2. Jagoda

    Uwielbiam drożdżowca! a z kakaem lub mlekiem bajka 🙂

    1. Marta

      Kakao obowiązkowo 🙂

  3. drożdżówka z czekoladą – dla mnie bomba! 🙂

    1. Marta

      Osobiście uwielbiam gorzką i myślę, że wszystkim miłośnikom na pewno ta wariacja zawróci w głowie 🙂

  4. Majka

    Ale świetny sposób na formowanie 😉 A smak na pewno wyjątkowy 😋

    1. Marta

      Powoli robi się u nas tradycja z drożdżowcem na weekend 😉

  5. Lucyna

    Pyszna! moja też trochę wypłynęła z formy ale wcale się nie smucę bo to sukces że drożdżowe mi urosło 🙂

    1. Marta

      W takim razie gratuluję 🙂 na szczęście pomimo, że po wypłynięciu babka zrobiła się trochę nierówna, to na smaku nie straciła 😉

  6. Tysia

    babka wyszła super 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top