Ciasto Orzechowiec przepis

Przepyszne Ciasto Orzechowiec – dwa miodowe blaty kruchego ciasta, warstwa karmelizowanych orzechów i czarna porzeczka z masą budyniową. Poniżej znajdziecie prosty, sprawdzony przepis na ciasto orzechowiec, które jest hitem każdej imprezy. Smaki idealnie się dopełniają, a całość wprost rozpływa się w ustach. Super ciasto na święta Bożego Narodzenia. Polecam!!!

Orzechowiec najlepszy przepis
Orzchowiec najlepszy przepis krok po kroku

Ciasto Orzechowiec przepis

Miodowe ciasto (blaszka 23x33cm):

  • 475 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 125 g masła w kawałkach
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 40 g miodu

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać. Pierwszą część upiec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić. Drugą przełożyć do lodówki na czas przygotowania karmelizowanych orzechów.

Karmelizowane orzechy:

  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 40 g miodu
  • 60 g cukru

Masło rozpuścić z miodem i cukrem na niewielkim ogniu, często mieszając. (Cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Dodać posiekane orzechy włoskie. Gotować kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Przełożyć na drugą (nieupieczoną) część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić.

Budyniowy krem:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (80 g)
  • 10 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła

500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem i mąką. Dodać do gorącego mleka i gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Masło zmiksować na biały puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując na małych obrotach, powtarzając aż do wyczerpania całej porcji budyniu. Masa powinna być gładka i jednolita.

Dodatkowo:

  • 280 g dżemu z czarnej porzeczki

Jak zrobić ciasto orzechowiec

Upieczony blat bez orzechów posmarować dżemem, a następnie przełożyć masę budyniową. Przykryć blatem z orzechami. Schłodzić w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!

Ciasto orzechowiec przepis
Ciasto Orzechowiec przepis
Orzechowiec przepis
Orzechowiec przepis
Orzechowiec
Ciasto Orzechowiec

Orzechowiec przepis krok po kroku

Sernik na Boże Narodzenie – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na święta.

Komentarzy: 16

  1. Aga
    29 listopada 2023 / 23:32

    Nie ma Świąt bez orzechowca 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2023 / 10:15

      Prawda 🙂

  2. Karo
    30 listopada 2023 / 21:32

    Pyszne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2023 / 10:16

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Jaga
    1 grudnia 2023 / 16:02

    Ciasto bardzo pyszne, drugiego dnia nawet lepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2023 / 9:44

      Super, że smakuje 🙂

  4. Iwona
    2 grudnia 2023 / 12:24

    Pyszne gratuluje 🙂

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2023 / 18:44

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  5. Sara
    5 grudnia 2023 / 10:30

    Cudeńko na święta znowu piekę, bo blacha zniknęła w dwa dni 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2023 / 9:50

      Ale super! pozdrawiam 🙂

  6. Joasia
    15 grudnia 2023 / 16:16

    Przepis bardzo dobry, udało się bez problemu a rzadko piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2023 / 10:03

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Kasik
    18 grudnia 2023 / 1:52

    Pyszne zamiast dżemu dałam powidła 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2023 / 12:57

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  8. Monika Poławska
    25 grudnia 2023 / 20:27

    Najlepsze ciasto w te święta. Trzeba tylko pamiętać żeby postało w temperaturze pokojowej przed podaniem. Piekłam w te święta i nam smakował bardzo. Wesołych Świąt 🌲🌲

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2023 / 11:35

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 18 =