Site icon marta-gotuje.pl

Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką

Jesienią drożdżowe wypieki najbardziej pasują mi w towarzystwie ciepłego kakao. Kiedy pogoda potrafi skutecznie zniechęcić do wstania z łóżka kawałek drożdżowego ciasta może stanowić odpowiednią motywację, zwłaszcza w towarzystwie gorzkiej czekolady z cynamonem i dużej ilości kruszonki : ) Polecam!



Składniki na ciasto (keksówka 12×24 cm):

Składniki na nadzienie:

Składniki na kruszonkę:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże wraz ze szczyptą cukru. Odstawić na kilka minut do czasu, aż drożdże zaczną „pracować” i pojawią się pęcherzyki.

Mąkę przesiać do dużej miski. Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, dodać do mąki. Następnie dodać sól, zaczyn drożdżowy, wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki i wyrobić gładkie, jednolite czasu (użyłam robota kuchennego z hakiem do zagniatania przez ok. 7 minut). Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 60 minut.

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, dodać cynamon, cukier i masło. Dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 40×45 cm i grubości ok. 3 mm. Rozłożyć równomiernie czekoladową masę, zostawiając niewielką ilość wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Zwinąć jak roladę. Następnie zwinąć na pół i zawinąć jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcić jeszcze 2-3 razy i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć folią spożywczą i zostawić na kolejne 20-30 minut do napuszenia.

Przygotować kruszonkę. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i rozetrzeć dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem babkę posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 C (góra-dół) przez ok. 30 min. Po tym czasie dopiec jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzić w formie przez pół godziny, a następnie studzić na kratce. Jeśli pokroimy jeszcze ciepłe ciasto, czekolada nie utrzyma kształtu ; )

Smacznego!












Inspiracja

Exit mobile version