Site icon marta-gotuje.pl

Babka waniliowa

Babka waniliowa to nieodłączny element Wielkanocy i nie tylko. Lekka i puszysta z kilku podstawowych składników, które najczęściej są w domu, idealnie ratuje nas, gdy mamy nagłą ochotę na coś pysznego do kawy : ) Wyjątkowego aromatu dodaje jej Ekstrakt Naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii, który należy do serii produktów „Ze świata natury” Dr. Oetker. Polecam!!!

Składniki:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać ocet wymieszany z wodą, krótko wymieszać i całość przelać do formy do pieczenia babki, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i studzić na kratce.

Składniki na lukier:

Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta dodać odrobinę więcej wody, jeśli zbyt rzadka, dodać więcej cukru. Udekorować przestudzoną babkę.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker. Więcej informacji na temat produktów z prawdziwą wanilią znajdziecie w: waniliowym serwisie.

Exit mobile version