Babka waniliowa to nieodłączny element Wielkanocy i nie tylko. Lekka i puszysta z kilku podstawowych składników, które najczęściej są w domu, idealnie ratuje nas, gdy mamy nagłą ochotę na coś pysznego do kawy : ) Wyjątkowego aromatu dodaje jej Ekstrakt Naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii, który należy do serii produktów „Ze świata natury” Dr. Oetker. Polecam!!!

Składniki:
- 250 g masła
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu + 1 łyżka wody
Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać ocet wymieszany z wodą, krótko wymieszać i całość przelać do formy do pieczenia babki, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i studzić na kratce.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta dodać odrobinę więcej wody, jeśli zbyt rzadka, dodać więcej cukru. Udekorować przestudzoną babkę.
Smacznego!





*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker. Więcej informacji na temat produktów z prawdziwą wanilią znajdziecie w: waniliowym serwisie.
Jaka piękna ! Obowiązkowa pozycja na wielkanoc 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniała 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Piękne zdjęcia 😍
Autor
Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Uwielbiam babki na pewno upieke 🙂
Autor
Polecam 🙂
Już upieczona jest pyszna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Bardzo ładna babka i ładne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pyszna babeczka 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Pyszności jak zawsze 🙂
Autor
Dziękuję 😀
Bardzo fajna, puszysta i wilgotna, aż się w buzi rozpływa super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje, pozdrawiam 🙂
Wyszła pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychotka bardzo delikatna wyszła
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Planuje zrobić Twoją babkę na święta. Wygląda genialnie i tak też pewnie smakuje!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Dziekuje bardzo za przepis! Babka wyszla wspaniala, bardzo chrupiaca z zewnatrz i sypka w srodku. Wszystkim bardzo smakowala i bylo wiele pytan o przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Super babeczka dziekuje 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Babka jest pyszna, wilgotna i lekka jednocześnie dziękuję za przepis 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂