Babka waniliowa

Babka waniliowa to nieodłączny element Wielkanocy i nie tylko. Lekka i puszysta z kilku podstawowych składników, które najczęściej są w domu, idealnie ratuje nas, gdy mamy nagłą ochotę na coś pysznego do kawy : ) Wyjątkowego aromatu dodaje jej Ekstrakt Naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii, który należy do serii produktów „Ze świata natury” Dr. Oetker. Polecam!!!

Babka piaskowa przepis

Składniki:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać ocet wymieszany z wodą, krótko wymieszać i całość przelać do formy do pieczenia babki, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i studzić na kratce.

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta dodać odrobinę więcej wody, jeśli zbyt rzadka, dodać więcej cukru. Udekorować przestudzoną babkę.

Smacznego!

Babka waniliowa
Waniliowa babka
Babka waniliowa przepis
Wilgotna babka przepis
Najlepsza babka przepis

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker. Więcej informacji na temat produktów z prawdziwą wanilią znajdziecie w: waniliowym serwisie.

Komentarzy: 34

  1. Aga
    27 marca 2020 / 11:46

    Jaka piękna ! Obowiązkowa pozycja na wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:43

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Karo
    27 marca 2020 / 15:27

    Wspaniała 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:44

      Dziękuję 🙂

  3. Majka
    27 marca 2020 / 15:45

    Piękne zdjęcia 😍

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:44

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  4. Iza
    27 marca 2020 / 17:04

    Uwielbiam babki na pewno upieke 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:44

      Polecam 🙂

  5. Iga
    27 marca 2020 / 19:25

    Już upieczona jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:44

      Super, że posmakowała 🙂

  6. Weronika
    27 marca 2020 / 21:45

    Bardzo ładna babka i ładne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Karolina
    28 marca 2020 / 13:36

    Pyszna babeczka 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:44

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  8. Kama
    28 marca 2020 / 22:31

    Pyszności jak zawsze 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:45

      Dziękuję 😀

  9. Gosia
    29 marca 2020 / 0:30

    Bardzo fajna, puszysta i wilgotna, aż się w buzi rozpływa super 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:45

      Bardzo mi miło, że smakuje, pozdrawiam 🙂

  10. Mania
    29 marca 2020 / 19:11

    Wyszła pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 23:58

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Helena
    31 marca 2020 / 18:01

    Pychotka bardzo delikatna wyszła

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2020 / 10:22

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  12. 1 kwietnia 2020 / 14:52

    Planuje zrobić Twoją babkę na święta. Wygląda genialnie i tak też pewnie smakuje!

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2020 / 0:16

      Dziękuję i polecam 🙂

  13. Maria
    12 kwietnia 2020 / 17:23

    Dziekuje bardzo za przepis! Babka wyszla wspaniala, bardzo chrupiaca z zewnatrz i sypka w srodku. Wszystkim bardzo smakowala i bylo wiele pytan o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2020 / 9:57

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Iwona
    16 kwietnia 2020 / 11:53

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2020 / 0:02

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  15. Kaja
    21 kwietnia 2020 / 11:46

    Super babeczka dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:22

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  16. Karo
    19 lutego 2021 / 19:08

    Babka jest pyszna, wilgotna i lekka jednocześnie dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:13

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  17. Eliza
    18 czerwca 2024 / 14:28

    Dzień dobry, co daje ten dodatek octu? Na co ma wpływ?
    Czy można dodać zamiast mąki ziemniaczanej budyń waniliowy, żeby smak był jeszcze wyraźniejszy?

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2024 / 17:19

      Dzień dobry, dodatek octu sprawia, że babka jest bardziej puszysta i lekka. Mąki ziemniaczanej jest tu sporo, czy w całości chciałaby Pani zastąpić go budyniem? Częściowo powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 21 =