Odwrócone ciasto z owocami

Odwrócone ciasto z owocami to nic innego jak pyszny, maślany biszkopt z dodatkiem ulubionych owoców. Jest błyskawiczne i proste do przygotowania, bez użycia miksera, więc sprawdzi się podczas wspólnego pieczenia z dziećmi : ) Sposób pieczenia do góry nogami, czyli owoce na dole, które następnie zalewamy ciastem, zapewnia nam jego delikatność, ponieważ soki z owoców nie wsiąkają w biszkopt : ) Sposób i pomysł na ciasto podejrzałam na stories u Marty. Polecam!!!

Odwrócone ciasto z owocami

Składniki (tortownica 24 cm):

  • 50 g masła do owoców + 125 g rozpuszczonego masła do ciasta
  • dowolne owoce (u mnie 3 jabłka, garść winogron, garść mrożonego ananasa)
  • 250 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli soli
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka

Owoce pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle, przez kilka minut aż zmiękną. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka, cukier i mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wymieszać trzepaczką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wypełnić owocami, a następnie wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, blachę przykryć talerzem i odwrócić tak, aby talerz znalazł się na dole. Wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!

Odwrócone ciasto
Odwrócone ciasto przepis
Odwrócone ciasto z jabłkami
Odwrócone ciasto z ananasem
Ucierane ciasto z owocami

Komentarzy: 24

  1. Ania
    30 marca 2020 / 13:08

    Cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:58

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga
    30 marca 2020 / 13:45

    Będę piec wygląda pysznie nigdy nie jadłam takiego ciasta z ananasem 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:58

      Polecam 🙂

  3. Isia
    30 marca 2020 / 16:08

    Fajne ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:58

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  4. Michalina
    30 marca 2020 / 17:02

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:58

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Majka
    30 marca 2020 / 17:59

    To takie ciacho, które można wyczarować zawsze, bo potrzebne składniki zawsze pod ręką 😉

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:59

      Dokładnie tak 🙂 idealne na kwarantannę 🙂

  6. Megan11
    30 marca 2020 / 18:00

    Fajny przepis mam wszystko pod ręką więc można piec 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:59

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  7. Gabi
    30 marca 2020 / 20:24

    Jest pyszne!

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:59

      Super, że smakuje 🙂

  8. Hania
    31 marca 2020 / 18:01

    Bardzo dobre ciasto

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2020 / 10:21

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Mila
    8 kwietnia 2020 / 3:09

    To moj kolejny udany przepis z tej strony wiec zostaje na dluzej 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:33

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Karusia
    17 czerwca 2020 / 14:34

    Ciasto jest przepyszne rzadko piekę sama a wyszło za pierwszym podejściem 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:16

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  11. Inga
    20 kwietnia 2021 / 12:06

    Rewelacja zrobiłam też z bananami 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2021 / 14:29

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Teri
    21 kwietnia 2021 / 16:51

    Chciałabym dodać borówki i maliny , ale nie wiem ile gram?
    Jakieś sugestie?

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2021 / 17:59

      Moim zdaniem ok. 500 g będzie optymalnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 26 =