Barszcz ukraiński to jedno z tych dań, które w każdym domu przygotowuje się inaczej : ) W moich rodzinnych stronach przepis różni się nawet w zależności od pory roku. W świątecznej wersji, aby smak był bardziej dostojny, obowiązkowo gotujemy go z dodatkiem suszonych grzybów, a naszym ulubionym dodatkiem niezmiennie jest biała fasolka. Przed Świętami zapewne nie macie głowy i czasu do przygotowania buraczanego zakwasu, dlatego dziś proponuję Wam wersję błyskawiczną, która jest równie smaczna : )
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- por
- mały seler
- 1 cebula
- 3 suszone grzyby
- kawałek kapusty
- 3 duże ziemniaki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- koncentrat barszczu Krakus
- sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do dużego garnka z białą częścią pora i zalać dwoma litrami wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach i gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do bulionu wraz z suszonymi grzybami. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać odsączoną i wypłukaną fasolę, koncentrat pomidorowy i koncentrat barszczu Krakus. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypać majerankiem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Krakus