Kontakt

blog kulinarny

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to jedno z tych dań, które w każdym domu przygotowuje się inaczej : ) W moich rodzinnych stronach przepis różni się nawet w zależności od pory roku. W świątecznej wersji, aby smak był bardziej dostojny, obowiązkowo gotujemy go z dodatkiem suszonych grzybów, a naszym ulubionym dodatkiem niezmiennie jest biała fasolka. Przed Świętami zapewne nie macie głowy i czasu do przygotowania buraczanego zakwasu, dlatego dziś proponuję Wam wersję błyskawiczną, która jest równie smaczna : )


barszcz ukraiński

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 3 suszone grzyby
  • kawałek kapusty
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • koncentrat barszczu Krakus
  • sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do dużego garnka z białą częścią pora i zalać dwoma litrami wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach i gotować do miękkości warzyw.  Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do bulionu wraz z suszonymi grzybami. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać odsączoną i wypłukaną fasolę, koncentrat pomidorowy i koncentrat barszczu Krakus. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypać majerankiem.

Smacznego!


koncentrat barszczu krakus
 

Korzystając z koncentratu Krakus, barszcz przygotujecie naprawdę błyskawicznie, a dla bardzo zabieganych Krakus przygotował również gotowy barszcz, który wystarczy tylko podgrzać : )
 


barszcz z koncentratu
 


barszcz z koncentratem
 


Krakus barszcz opinie
 


Świąteczny barszcz przepis

*Wpis powstał przy współpracy z Krakus



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 grudnia, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Wyroby na różne okazje, Zupy

28 komentarzy

  1. Aneta

    Przepięknie 🙂 super patent z suszonymi grzybami 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Dorota

    Mniam i jak świątecznie ❤️❤️❤️

    1. Marta

      Miło mi, że się podoba 🙂

  3. Edyta

    O zupełnie jak u mnie :)))) ale nie dodaję fasoli tylko soczewicę i nie próbowałam bez zakwasu :)))

    1. Marta

      O, a ja z soczewicą jeszcze nie próbowałam 😉

  4. Aga

    Będę robić proszę trzymać za mnie kciuki…

    1. Marta

      Trzymam kciuki, na pewno się uda 🙂

  5. Majka

    Piękne zdjęcia ☺️ Masz rację, istnieje wiele pomysłów na barszcz ukraiński. Dawno nie robiłam 😋

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Wigilia sprzyja barszczowym klimatom 😉

  6. Isia

    Super bardzo klimatycznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, miło mi, że się podoba 🙂

  7. Karo

    Pięknie może to dziwne ale w życiu nie jadłam barszczu ukraińskiego 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i to super okazja, aby wypróbować 🙂

  8. Dominika89

    Super robię bardzo podobnie ale mimo że razem z Mamą robimy “tak samo” to i tak inaczej wychodzi 😉

    1. Marta

      U nas tak samo 😀 tysiące razy widziałam jak robi coś moja Mama, a u mnie zawsze smak inny 😉

  9. Malwina

    To mam już nową inspirację na Święta 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Zuza

    Jak dla mnie super 🙂 nie miałam fasoli ale żeby był bardziej treściwy dołożyłam kaszę bulgur i to był strzał w dyszkę 🙂

    1. Marta

      Super pomysł 🙂

  11. Klara

    Bardzo smaczny rodzinka zadowolona 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top