Kontakt

blog kulinarny

Murzynek

Murzynek to ulubione kakaowe ciasto mojego Męża, które na szczęście jest proste i błyskawiczne do przygotowania, więc każda pora jest dobra, żeby go upiec ; ) Ciasto murzynek jest wilgotne, delikatne i puszyste, wprost rozpływa się w ustach i zawsze się udaje. Polecam!!!


murzynek najlepszy


Składniki (keksówka 26 x 12 cm):

  • 250 g masła (opcjonalnie margaryna)
  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (wielkość L)

Masło rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao. Podgotować chwilę na małym ogniu. 1/2 szklanki masy odlać na polewę czekoladową. Resztę przestudzić, dodać do niej pozostałe 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-45 minut, do “suchego patyczka”. Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować wierzch przestudzonego ciasta. Opcjonalnie można ją lekko zagęścić dodając więcej kakao.

Smacznego!


murzynek przepis


murzynek ciasto

Inspiracja komentarz konkursowy Di gotuje



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 7 grudnia, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne

16 komentarzy

  1. Aga

    U mnie też wszyscy przepadają za starym poczciwym murzynkiem 🙂

    1. Marta

      Tego ciasta nie można nie lubić 🙂

  2. Róża

    Mniam chętnie zrobię bo wieki nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  3. Isia

    Smak dzieciństwa!!!

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  4. Majka

    Prosto, szybko, smacznie 😋

    1. Marta

      Najlepsze połączenie 😀

  5. Renata

    Moja Babcia robi identyczny 🙂

    1. Marta

      Babcine przepisy najlepsze 🙂

  6. Krysia

    Mój ulubiony 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  7. Ania

    Przepyszny 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top