Kontakt

blog kulinarny

Currywurst

Kolejna odsłona Street Food w domowej odsłonie, czyli popularne niemieckie currywurst, które zachwycą wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Danie jest bardzo sycące, ale obłędnie pyszne, więc trudno mu się oprzeć. Polecam!!!


currywurst przepis


Składniki:

  • 500 g kiełbasy dobrej jakości
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz czarny
  • 5 małych bagietek
  • 4 ogórki konserwowe
  • opcjonalnie rukola

Kiełbasę pokroić w grube plastry, przełożyć na rozgrzaną patelnię i dokładnie obsmażyć. Zdjąć z patelni (można odlać trochę wytopionego tłuszczu). Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą i dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, a na koniec dodać kiełbasę. Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski i rukolę.

Smacznego!

 

Inspiracja: warsztaty kulinarne z Maciejem Wawryniukiem



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 grudnia, 2017
Kategorie: Dania obiadowe, Pozostałe, Śniadania i kolacje, Wieprzowina

20 komentarzy

  1. Mex

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Aga

    Coś wspaniałego 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Duśka

    Już widzę mojego chłopaka jak mu się uszy będą trzęsły 🙂

  4. Majka

    Idealna propozycja dla mężczyzn, ale i ja nie pogardzę 😋 I to zdjęcie i ta aranżacja -wow 👍

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Mój Mąż też pokochał jeszcze przed spróbowaniem 😉

  5. Renia

    Jakie apetyczne zdjęcie!!! aż chce się sięgnąć z miejsca 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Renia

    Mniam na pewno pyszne 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie polecam 🙂

  7. Iza

    Pysznie wygląda a jakiego rodzaju kiełbasy użyć najlepiej

    1. Marta

      Użyłam podwawelskiej, równie dobrze będzie pasować śląska, czy zwyczajna, ale najważniejsze to jej skład 🙂

  8. Mój Luby by się zajadał 🙂

    1. Marta

      Oj tak, to danie zdecydowanie ma wielu zwolenników wśród płci męskiej 😉

  9. Aneta

    Pysznie wyszło 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. dobra kiełbacha z bułką zawsze dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top