Site icon marta-gotuje.pl

Biszkopt z jabłkami (ciasto z patelni)

Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych ciast, czyli biszkopt. Dzisiaj chciałabym Was jednak zaskoczyć jego jesienną wersją z jabłkami i orzechami dodatkowo przygotowaną bez użycia piekarnika! : ) Biszkopt z jabłkami to idealny pomysł na ciasto z patelni. Polecam!!! 


Składniki (patelnia o średnicy 24 cm):

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Przelać do ubitych białek, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na najniższych obrotach miksera lub delikatnie wymieszać szpatułką. Patelnię rozgrzać, delikatnie wysmarować olejem i przełożyć biszkoptową masę. Jabłko obrać, pokroić w plasterki, delikatnie docisnąć do biszkoptowej masy. Całość smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż całość się zetnie. Udekorować posiekanymi orzechami. Podawać z syropem klonowym.

Smacznego!


Patelnia Florina model Gardino

Kochani przypominam Wam również o trwającym konkursie #prostozpatelni z marką Florina. Zaskoczcie jury swoim popisowym daniem z patelni i zawalczcie o bony na zakupy w sklepach NELA. Powodzenia!
Exit mobile version