Kontakt

blog kulinarny

Biszkopt z jabłkami (ciasto z patelni)

Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych ciast, czyli biszkopt. Dzisiaj chciałabym Was jednak zaskoczyć jego jesienną wersją z jabłkami i orzechami dodatkowo przygotowaną bez użycia piekarnika! : ) Biszkopt z jabłkami to idealny pomysł na ciasto z patelni. Polecam!!! 


Przepis na biszkopt z patelni
Składniki (patelnia o średnicy 24 cm):

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 jabłko + szczypta cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Przelać do ubitych białek, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na najniższych obrotach miksera lub delikatnie wymieszać szpatułką. Patelnię rozgrzać, delikatnie wysmarować olejem i przełożyć biszkoptową masę. Jabłko obrać, pokroić w plasterki, delikatnie docisnąć do biszkoptowej masy. Całość smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż całość się zetnie. Udekorować posiekanymi orzechami. Podawać z syropem klonowym.

Smacznego!


Przepis na biszkopt z jabłkami
Patelnia Florina model Gardino
Przepis na ciasto z patelni

Kochani przypominam Wam również o trwającym konkursie #prostozpatelni z marką Florina. Zaskoczcie jury swoim popisowym daniem z patelni i zawalczcie o bony na zakupy w sklepach NELA. Powodzenia!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 listopada, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta biszkoptowe, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Konkursy, akcje, eventy

28 komentarzy

  1. Jagoda J.

    Uwielbiam Twoje pomysły. 😊

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję!!! 🙂

  2. Majka

    Wow 😋 Szybko i to ze składników które zawsze są w domu 😉 Super!

    1. Marta

      Dziękuję, taki deser na ostatnią chwilę 🙂

  3. M.

    Idealne ciasto dla mnie 😀 nie mam piekarnika ani wielkich zdolności 🙂

    1. Marta

      🙂 pierwsze koty za płoty 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że się podoba 🙂

  4. Asia

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. DANUTA

    Super pomysłowe chętnie wypróbuję 🙂 co prawda mam piekarnik ale rzadko go używam hehe

    1. Marta

      Mam nadzieję, że ten “wypiek” zachęci do dalszego eksperymentowania w kuchni 🙂

  6. Asia

    Pyszności 🙂 i jakie błyskawiczne wędruje do ulubionych 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Marlena.Z.

    Super przepis błyskawicznie i smak ekstra jak z piekarnika 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. gdy najdzie nas ochota na słodkie, idealne rozwiązanie 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, szybko i pysznie 🙂

  9. Maria

    Przepyszne i szybkie 🙂 idealna odskocznia od kręcenia rogali których moje dzieci jeszcze nie doceniają 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, moje pociechy również “jeszcze” nie przepadają za rogalami marcińskimi 🙂

  10. Jaga

    Super i proste 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  11. Pierwszy raz widzę taki przepis 😉 Super!!!

    1. Marta

      Polecam wypróbować, fajny, szybki deser 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top