Kontakt

blog kulinarny

Dyniowy chleb z nasion, orzechów i żurawiny

Chleb bez mąki tym razem w dyniowej odsłonie. Ze względu na jego zdrowotne właściwości możemy delektować się pysznym pieczywem bez wyrzutów sumienia : ) Pomimo, że mamy tu zbiór wielu intensywnych składników efekt końcowy zaskakuje idealnym dopasowaniem. Każda kromka jest bardzo pożywna i sycąca, a chleb długo zachowuje świeżość. W lodówce możemy przechowywać go nawet do 2 tygodni, choć u nas oczywiście tyle nie przetrwał : ) Świetnie smakuje podgrzany w tosterze, polecam!


Przepis na chleb z samych nasion

Składniki (keksówka o wymiarach 23 x 13 cm):

  • 175 g orzechów włoskich
  • 140 g pestek dyni
  • 250 g płatków owsianych
  • 145 g suszonej żurawiny
  • 90 g siemienia lnianego
  • 30 g babki płesznik
  • 40 g nasion chia
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 425 g puree z dyni
  • 235 ml wody
  • 60 ml syropu klonowego
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z pestkami dyni przełożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C (termoobieg) przez około 10-15 minut, do czasu aż będą złote i pachnące. Co jakiś czas można je przemieszać. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, suszoną żurawinę, siemię lniane, babkę płesznik, nasiona chia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać gorące orzechy i pestki dyni, ponownie wymieszać. Dodać puree z dyni, wodę, syrop klonowy i olej i bardzo dokładnie wymieszać. Całe ciasto powinno być równomiernie zwilżone. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowaną masę formując lekką górkę na wierzchu bochenka (chleb nie urośnie w piekarniku). Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temp. pokojowej na ok 2-8 godzin. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez 1 godzinę i 15 minut, nie zrażać się tym, że chleb mocno przyrumieni się na górze i skórka będzie wydawała się twarda w dotyku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, aby nie kruszył się przy krojeniu.

Smacznego!


Przepis na chleb zmieniający życie

Inspiracja “Alternative Baker” – A. Taylor-Tobin



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 listopada, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Chleby, Dania dietetyczne, Wegańskie, Zdrowa żywność

26 komentarzy

  1. Marlena.Z.

    Przepysznie wyglada 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ewa

    Tyle szczęścia w jednej kromeczce 😍

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  3. Isia

    Cudo dosłownie cudo 😀

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Majka

    Zdrowie jest piękne💟💟💟

  5. Kate

    Ooo muszę upiec 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  6. Ewa

    Przepysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. Jeszcze nie jadłam chleba bez mąki:)

    1. Marta

      Koniecznie wypróbuj, pyszny i zdrowy 🙂

  8. Zizu

    Super chlebek 🙂 nie pokroiłam orzechów i niekóre kromki ciężko było mi przez to uciąć ale tak to super 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, trudno się nie skusić 🙂

  9. Natalia

    Chleb jest przepyszny!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  10. Tysia

    Chlebek jest rewelacyjny 🙂 na następny raz dodam pół na pół musu z jabłek i dyni dam znać czy się uda 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, czekam na wiadomość 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 − 20 =


Top