Kontakt

blog kulinarny

Ciastka czekoladowe z awokado (wegańskie, bez glutenu)

Ciastka czekoladowe z awokado są naprawdę zaskakujące! : ) Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a w smaku wyjątkowe, nie da się go do niczego przyrównać : ) Jest to bardzo zdrowy i pożywny deser, więc spokojnie możecie wypróbować będąc na diecie ; ) Sprawdzą się również dla osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi ponieważ są bez glutenu i orzechów, bez laktozy i nabiału pochodzenia zwierzęcego, bez niezdrowych tłuszczu i rafinowanego cukru. Jeśli obawiacie się dominującego smaku awokado mogę Was uspokoić, jest praktycznie niewyczuwalny, za to smak cukru kokosowego zdecydowanie wychodzi na pierwszy plan : ) Polecam!!


Przepis na zdrowe czekoladowe ciastka z awokado
Składniki (10 sztuk):

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych nie błyskawicznych)

Awokado zmiksować z cukrem kokosowym na gładką masę. Dodać ekstrakt z wanilii, kakao, cynamon, sodę i sok z cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę owsianą, ponownie zmiksować. Ciasto przekładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 12 minut. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Przepis na weganskie ciastka z awokado
 


ciastka-z-awokado

Inspiracja “Fit słodkości” K. Paruzel

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 listopada, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasteczka, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Zdrowa żywność

26 komentarzy

  1. Mia

    Jak smakują tak jak wyglądają to biorę w ciemno wszystkie 😀

    1. Marta

      Dokładnie tak smakują jak wyglądają 😀

  2. marti

    Super, że dodajesz także fit przepisy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że te zdrowsze również przypadają do gustu 🙂 u nas w rodzinie totalny miks, lubimy próbować wszystkiego 🙂

  3. Sabina

    Cudnie sie prezentują 😍

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Majka

    Ciekawa jestem tego smaku. Wszystkie składniki pod ręką, tylko awokado musi dojrzeć. Będę za nim czekać i spróbuję 😋

    1. Marta

      Koniecznie daj znać jak już awokado dojrzeje 🙂 u nas zniknęły błyskawicznie głównie za sprawą synka 😀

      1. Majka

        Właśnie, u nas też najmłodszemu najbardziej zasmakowały 😊Jak dla mnie to następnym razem zniweluję sodę do minimum, bo coś gryzła mi gardło (może przez przeziębienie). Zdrowa słodycz to na pewno! 😊

        1. Marta

          Najmłodszym chyba najłatwiej nowości przeforsować 🙂 mi najbardziej na pierwszy plan się posmak kokosowego cukru wysunął, ale te ciasteczka chyba nie potrzebują mocnego spulchniacza, więc jak zniwelujesz sodę powinno być ok 🙂

  5. Kacha

    Muszą smakować wybornie 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Świetny post, super blog 🙂
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 oleje to moc zdrowia, ale te tłoczone na zimno nie powinny być podgrzewane, więc warto o tym pamiętać 😉

  7. Jaga

    Proste i pyszne 🙂 ale zrobiłam z cukrem trzcinowym bo kokoswego nie lubię 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂 z cukrem trzcinowym zapewne są delikatniejsze 🙂

  8. Ania

    Świetne są!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Ola

    Super ciacha 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  10. wspaniałe ciacha 🙂 przepis zapisuję do wypróbowania 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  11. A.

    Super smak i bez obaw podałam dzieciom dzięki 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  12. Marlena

    Wyszły przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top