Site icon marta-gotuje.pl

Black forest cake – tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to chyba jeden z najbardziej znanych tortów ; ) Połączenie wiśni, bitej śmietany i czekoladowego biszkoptu bardzo do mnie przemawia i zdecydowanie wolę takie torty niż te na masie maślanej ; ) Moim jedynym problem było jak zwykle przekrojenie go na równe blaty, ale zamierzam w końcu zaopatrzyć się w solidną nitkę i wrócić do sposobu krojenia mojej babci… ; ) 


Składniki na czekoladowy biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać mikserem. Do całości dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Delikatnie wymieszać w celu połączenia wszystkich składników (najlepiej drewnianą/sylikonową szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach). Na koniec dodać roztopione masło. Całość ponownie delikatnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt czekoladowy piec przez mniej więcej 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (termoobieg). Wystudzić. W razie potrzeby można odkroić wierzchnią warstwę (tzw. górkę ; ) w celu wyrównania ciasta, choć ja tego nie robię. Biszkopt pokroić na pół w poprzek.

Składniki na wiśnie w kisielu:

1,5 szklanki kompotu z wiśni (bez owoców) wlać do garnka, podgrzać. Dodać cukier, cukier waniliowy i gotować przez kilka minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuścić 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (powinna powstać nam gęsta zawiesina). Do gotującego się kompotu dodawać stopniowo zawiesinę i energicznie mieszać (tak jak przy gotowaniu kisielu, aby nie powstały grudki). Powinniśmy otrzymać konsystencję podobną do kisielu, jeśli jest ona zbyt rzadka można przygotować odrobinę więcej zawiesiny z mąki ziemniaczanej i dodać do naszego roztworu ; ) Następnie dodać szczyptę cynamonu, 3/4 odsączonych wiśni z kompotu (resztę pozostawiamy do dekoracji), delikatnie wymieszać, ponownie zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Składniki na śmietanowy krem:

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia (pilnując, aby nie była zupełnie wystudzona!). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. Aby krem śmietanowy był bardziej „sztywny” i łatwo się nim dekorowało tort można go schłodzić w lodówce.

Składniki na poncz:

Kompot zagotować, zdjąć z ognia, wystudzić. Do wystudzonego kompotu dodać likier wiśniowy, wymieszać.

Dodatkowo:

Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze. Tak otrzymany spód tortu skropić ponczem, następnie wyłożyć cienką warstwę kremu śmietanowego i wystudzone wiśnie w kisielu, a następnie ponownie smarować częścią przygotowanego kremu śmietanowego. Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, równomiernie docisnąć. Biszkopt nasączyć zdecydowanie większą ilością ponczu (powinien być bardzo wilgotny). Wierzch i boki posmarować kremem śmietanowym. Całość obsypać startą na dużych oczkach tarki czekoladą, dokładnie docisnąć. Udekorować dowolnie kremem śmietanowym i wiśniami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )


Kolejny sprawdzony przepis p. Pawła z moimi modyfikacjami : )

Przy okazji przetestowałam nowy blender Braun MQ 775 PATISSERI otrzymany od sklepu redcoon.pl . Jestem już tak przyzwyczajona do kuchennych pomocy, że nie wyobrażam sobie życia bez blendera… ; ) Mój ostatni model był już trochę osłabiony, choć służył mi dzielnie przez wiele lat ; ) W przypadku Branua MQ 775 jestem bardzo zadowolona z funkcji krojenia w plastry, ścierania na drobnych i grubych oczkach tarki – rewelacja! Posiada on również opcję wyrabiania ciasta jednak na moje potrzeby pojemnik jest zbyt mały ; ) Pozostałe – tradycyjne funkcje działają bez zarzutu, dlatego mam nadzieję, że posłuży mi przez kolejne lata ; ) Poniżej możecie zobaczyć jak ładnie się prezentuje ; )


Zdjęcie ze strony redcoon.pl


Exit mobile version