Black forest cake – tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to chyba jeden z najbardziej znanych tortów ; ) Połączenie wiśni, bitej śmietany i czekoladowego biszkoptu bardzo do mnie przemawia i zdecydowanie wolę takie torty niż te na masie maślanej ; ) Moim jedynym problem było jak zwykle przekrojenie go na równe blaty, ale zamierzam w końcu zaopatrzyć się w solidną nitkę i wrócić do sposobu krojenia mojej babci… ; ) 


Tort szwarcwaldzki
Składniki na czekoladowy biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 100 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 35 g masła

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać mikserem. Do całości dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Delikatnie wymieszać w celu połączenia wszystkich składników (najlepiej drewnianą/sylikonową szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach). Na koniec dodać roztopione masło. Całość ponownie delikatnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt czekoladowy piec przez mniej więcej 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (termoobieg). Wystudzić. W razie potrzeby można odkroić wierzchnią warstwę (tzw. górkę ; ) w celu wyrównania ciasta, choć ja tego nie robię. Biszkopt pokroić na pół w poprzek.

Składniki na wiśnie w kisielu:

  • 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml)
  • 40 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta cynamonu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki kompotu z wiśni (bez owoców) wlać do garnka, podgrzać. Dodać cukier, cukier waniliowy i gotować przez kilka minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuścić 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (powinna powstać nam gęsta zawiesina). Do gotującego się kompotu dodawać stopniowo zawiesinę i energicznie mieszać (tak jak przy gotowaniu kisielu, aby nie powstały grudki). Powinniśmy otrzymać konsystencję podobną do kisielu, jeśli jest ona zbyt rzadka można przygotować odrobinę więcej zawiesiny z mąki ziemniaczanej i dodać do naszego roztworu ; ) Następnie dodać szczyptę cynamonu, 3/4 odsączonych wiśni z kompotu (resztę pozostawiamy do dekoracji), delikatnie wymieszać, ponownie zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Składniki na śmietanowy krem:

  • 750 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia (pilnując, aby nie była zupełnie wystudzona!). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę. Aby krem śmietanowy był bardziej „sztywny” i łatwo się nim dekorowało tort można go schłodzić w lodówce.

Składniki na poncz:

  • 100 ml kompotu wiśniowego
  • 60 ml likieru wiśniowego

Kompot zagotować, zdjąć z ognia, wystudzić. Do wystudzonego kompotu dodać likier wiśniowy, wymieszać.

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze. Tak otrzymany spód tortu skropić ponczem, następnie wyłożyć cienką warstwę kremu śmietanowego i wystudzone wiśnie w kisielu, a następnie ponownie smarować częścią przygotowanego kremu śmietanowego. Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, równomiernie docisnąć. Biszkopt nasączyć zdecydowanie większą ilością ponczu (powinien być bardzo wilgotny). Wierzch i boki posmarować kremem śmietanowym. Całość obsypać startą na dużych oczkach tarki czekoladą, dokładnie docisnąć. Udekorować dowolnie kremem śmietanowym i wiśniami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )


Black forest cake

Kolejny sprawdzony przepis p. Pawła z moimi modyfikacjami : )

Przy okazji przetestowałam nowy blender Braun MQ 775 PATISSERI otrzymany od sklepu redcoon.pl . Jestem już tak przyzwyczajona do kuchennych pomocy, że nie wyobrażam sobie życia bez blendera… ; ) Mój ostatni model był już trochę osłabiony, choć służył mi dzielnie przez wiele lat ; ) W przypadku Branua MQ 775 jestem bardzo zadowolona z funkcji krojenia w plastry, ścierania na drobnych i grubych oczkach tarki – rewelacja! Posiada on również opcję wyrabiania ciasta jednak na moje potrzeby pojemnik jest zbyt mały ; ) Pozostałe – tradycyjne funkcje działają bez zarzutu, dlatego mam nadzieję, że posłuży mi przez kolejne lata ; ) Poniżej możecie zobaczyć jak ładnie się prezentuje ; )


Braun MQ 775 PATISSERI

Zdjęcie ze strony redcoon.pl


Słodkie Walentynki 2014

Komentarzy: 32

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 13:48

      Bardzo dziękuję 🙂

  1. 14 lutego 2014 / 8:03

    taki tort to i ja nawet lubię!:) bo jest nieprzesłodzony:D

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 13:47

      Dla każdego coś się znajdzie 🙂 mój mąż też nie przepada za tymi słodkimi, więc zrobiłam z myślą o nim 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 13:47

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  2. A ja wszystkie torty lubię, na śmietanie, serkach, z masą budyniową i z maślaną też:) Tort Szwarcwaldzki jest bardzo smaczny o charakterystycznych smakach to jest to co każdy z nas lubi:)

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 13:46

      O tak, zdecydowanie jest mocno charakterystyczny 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 13:46

      Dziękuję! 🙂

  3. 14 lutego 2014 / 12:48

    Podziwiam takie osoby które potrafią tak ładnie coś przygotować – trzeba w to włożyć naprawdę dużo pracy.

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 13:46

      Bardzo dziękuję 🙂 przygotowanie tortu zawsze wymaga trochę pracy, ale jeśli ktoś to lubi to myślę, że nie jest to problemem 🙂

  4. Luka
    14 lutego 2014 / 15:56

    Wow, piękny tort, musi być przepyszny, przyznam, że ostatnio cukiernik Lidla proponuje same pyszności, na taki torcik z chęcią się skuszę 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 16:09

      Bardzo dziękuję i zachęcać wypróbować, bo w tym tygodniu p. Paweł przeszedł sam siebie 🙂

  5. 14 lutego 2014 / 16:02

    Ciągle jest u mnie na liście do wypróbowania 🙂 Pięknie się u Ciebie prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2014 / 16:10

      Też mam taką listę i ciągle się wydłuża 🙂 mam nadzieję, że się skusisz!

  6. 14 lutego 2014 / 22:46

    Martaaa….jak zwykle już Ci pisałam co ja na ten temat myślę…Ty mi tu o nitce, ech…;p Przepiękny wyszedł. Wiśnie uznaję tylko na żywca, ale wiesz co…jakbym tak maznęła palcem po tym torcie, to inoo roz;)

  7. Marta
    Autor
    14 lutego 2014 / 23:08

    Haha 🙂 uwielbiam Twoje komentarze i bardzo Ci dziękuję zawsze poprawisz mi humor 🙂 a częstować możesz się w dowolnej formie… 😀

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2014 / 1:34

      Dziękuję, jest bardzo smaczny 🙂

  8. 15 lutego 2014 / 22:30

    Rewelacja! Ja od kilku dni szukam inspiracji na zbliżające się urodziny Igi 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2014 / 22:38

      W takim razie tymbardziej zachęcam do wypróbowania 🙂

  9. Kasia
    11 sierpnia 2015 / 21:40

    Pani Marto moje ciasto wyrosło tylko ciutkę nie tak jak to prezentowane na zdjęciu ;/ czy pani robiła je z podwójnej porcji

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:31

      Robiłam dokładnie z podanych składników i bez problemu udało mi się przekroić na dwie części. Czy u Pani poza tym, że nie wyrosło, coś z ciastem było nie tak?

  10. Aneta
    8 listopada 2015 / 20:56

    Ciekawa propozycja z wiśniową wkładką między kremem 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2015 / 22:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Gata
    15 lutego 2016 / 21:10

    Przepyszny torcik chłopak był zachwycony z niespodzianki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:56

      Radość najbliższych najważniejsza 🙂

  12. Majka
    2 maja 2016 / 17:19

    Warto było się postarać 🙂 Pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      2 maja 2016 / 22:26

      Klasyka często wygrywa, nie ma lepszego połączenia niż czekolada, czerwone owoce i bita śmietana 😀

  13. Ives
    28 stycznia 2019 / 15:20

    Tort wyszedł rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:11

      Super, bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 18 =