Site icon marta-gotuje.pl

Brownie z bananów

Kiedy zobaczyłam u Oli bananowe brownie wiedziałam, że na pewno je przygotuję, nie spodziewałam się tylko, że tak szybko, bo lista priorytetów jest długa : ) Mój Synek miał akurat ochotę na banana, która minęła mu po pierwszym kęsie i sprawa została przesądzona ; ) Brownie jest bardzo bardzo mocno czekoladowe, a raczej kakaowe, intensywne, po prostu pyszne! Do tego całkiem zdrowe, w kategorii ciast z czekoladą ; ) Jeśli chodzi o konsystencję to nie należy do charakterystycznych gliniastych brownie, pod tym względem raczej bliżej mu do tradycyjnego czekoladowego ciasta. Zdecydowanie polecam!!!


Składniki (2 foremki żaroodporne o wymiarach 11×12 cm):
  • 1/2 szklanki puree z bananów (u mnie 1 wystarczyła sztuka)
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Banana zmiksować blenderem na puree. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać wraz z pozostałymi składnikami (oprócz sody) do bananowego puree i ponownie zmiksować. Na koniec dodać sodę oczyszczoną, ostatni raz zmiksować całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg, środkowa półka) przez 25-30 minut.

Smacznego : )


 


 


Exit mobile version