Kontakt

blog kulinarny

Brownie z bananów

Kiedy zobaczyłam u Oli bananowe brownie wiedziałam, że na pewno je przygotuję, nie spodziewałam się tylko, że tak szybko, bo lista priorytetów jest długa : ) Mój Synek miał akurat ochotę na banana, która minęła mu po pierwszym kęsie i sprawa została przesądzona ; ) Brownie jest bardzo bardzo mocno czekoladowe, a raczej kakaowe, intensywne, po prostu pyszne! Do tego całkiem zdrowe, w kategorii ciast z czekoladą ; ) Jeśli chodzi o konsystencję to nie należy do charakterystycznych gliniastych brownie, pod tym względem raczej bliżej mu do tradycyjnego czekoladowego ciasta. Zdecydowanie polecam!!!


Dietetyczne brownie

Składniki (2 foremki żaroodporne o wymiarach 11×12 cm):
  • 1/2 szklanki puree z bananów (u mnie 1 wystarczyła sztuka)
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Banana zmiksować blenderem na puree. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać wraz z pozostałymi składnikami (oprócz sody) do bananowego puree i ponownie zmiksować. Na koniec dodać sodę oczyszczoną, ostatni raz zmiksować całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg, środkowa półka) przez 25-30 minut.

Smacznego : )


Bananowe brownie
 


Brownie z bananów
 


Brownie dietetyczne



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 listopada, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta z owocami, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Desery, Zdrowa żywność

37 komentarzy

  1. Justyna

    Prezntuje się pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  2. Karo

    Zdjęcia jak zawsze zachwycają!!!

    1. Marta

      Dziękuję jest mi ogromnie miło 🙂

  3. Milena

    Zjadłabym ze smakiem 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂

  4. Agata

    W pierwszej chwili przeczytałam brownie z batatów 🙂 ale z bananów też nigdy nie jadłam, a wygląda zachęcająco 🙂

    1. Marta

      Z batatów też jeszcze nie jadłam 😉 ale wersję z bananami gorąco polecam! 🙂

  5. Zachwycające i zdjęcia i ciacho.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 🙂

  6. wspaniałe ciacho! 🙂
    takie uzdrowione wersje zawsze do mnie przemawiają. Swoją listę też mam pokaźną, ale i to ciacho musi się na niej znaleźć! 🙂 i nie ma w sobie ani grama mąki?

    1. Marta

      Zupełnie bez mąki, wystarcza duża ilość kakao 🙂 Ale jest tak pyszne, że nawet nie czuć że uzdrowione 😉 Mąż się nie poznał, a nie jest łatwo go zaskoczyć 🙂

  7. ono jest najlepsze na świecie! robię je już któryś raz….matko boskoo…i ile gębusiek do obdzielenia…każdy chce spróbować, a ono takie łatwe !

    dzięki i buźka :*

    1. Marta

      Spodziewałam się, że będzie dobre, ale nie że takie wow! 😀 dosłownie hit tygodnia i od razu ląduje na listę ulubionych 🙂

  8. Kacha

    ślinotok… jutro będę robić 🙂

    1. Marta

      🙂 daj znać jak smakowało 🙂

    2. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  9. Justyna

    Przepyszne! szkoda tylko, ze bananów nie czuć 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 a kakao rzeczywiście zdominowało tu smak bananów 🙂

  10. Asiek

    Mamy bardzo podobny gust, piekłam już kilka Pani ciast i zawsze wychodzą pyszne ! 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  11. Brownies to ciasto bez mąki, z puree bananowym na pewno przepyszne !

    1. Marta

      To u mnie chyba zawsze jakieś wariacje, bo niewiele, ale zawsze mąki dodaję 😉 ale bananowe też pyszne 🙂

  12. wygląda smakowicie, jedyne co dodawałem do brownie to mase krówkową, ale będę musiał spróbować z moim ulubionym owocem 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania, z bananami smakuje świetnie 🙂

  13. Zdjęcia na czarnym tle po prostu powalają 🙂 Nie dość, że brownie wyszło tak rewelacyjnie to jeszcze takie foty!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  14. Magda

    Czy w jest szansa ze wyjdzie w foremkach babeczkowych?

    1. Marta

      Tak, być może trzeba będzie tylko zmodyfikować czas pieczenia 🙂

  15. andzia gandzia

    Wyszło genialne! Świetny smak, z tym że oczywiście troszkę zmodyfikowałam 😛 Dałam mniej czekolady,kakao i miodu, za to dodałam garść daktyli 🙂 Zarąbisty przepis! Więcej takich ;D

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 opcja z daktylami bomba! chętnie wypróbuję 🙂

  16. O.

    Przepyszne!!! 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top