Site icon marta-gotuje.pl

Bułeczki czosnkowe z parmezanem

Bułeczki czosnkowe z parmezanem to przysmak, którego zapewne nie muszę Wam specjalnie reklamować ; ) Bardzo aromatyczne, drożdżowe, puszyste ciasto z rozpływającym się czosnkowym masłem i posmakiem parmezanu. Idealne na zimowe chłody. Polecam !


Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

W małej misce połączyć ciepłe mleko, drożdże i około łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.

W misie miksera, wyposażonego w hak do ciasta, połączyć mąkę, mieszankę mleczną, cukier, sól, jajka i masło i mieszać na średnim poziomie aż do momentu połączenia, a następnie ugniatać na wyższych obrotach przez około 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i nieco miękkie. (Ciasto można również wyrobić ręcznie). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, około 90 minut.

Uderzyć ciasto pięścią, w celu odgazowania, a następnie przenieś je na blat lekko posypany mąką. Rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 0,65 cm. Rozłożyć równomiernie miękkie masło i posypać posiekanym czosnkiem, parmezanem, papryką i opcjonalnie pietruszką. Zrolować w ciasną, długą roladę, a następnie pociąć ją na 12 równych kawałków. Przenieść na dobrze natłuszczoną blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi się rozmiar, około 60 minut minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg)  do złotobrązowego koloru około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie ostudzić.

Smacznego!


Inspiracja
Exit mobile version