Site icon marta-gotuje.pl

Butterscotch pecan cheescake

butterscotch

Od dawna miałam ochotę na ten sernik, ale niestety zawsze brakowało mi jakiegoś składnika i decydowałam się na inny przepis. Tym razem bardziej się zmobilizowałam, bo wydaje mi się odpowiedni na imieniny T. oraz zbliżające się Święta! ; ) Sernik jest niski i z podanej porcji wychodzi go niewiele, więc polecam upiec, bo gdyby nam nie zasmakował nie zostanie nam duża blacha niechcianego ciasta; ) Mam jednak nadzieję, że będzie Wam smakował równie dobrze jak nam. Polecam tym, którzy cenią „zbite” serniki ; )

Składniki  na spód:

  • 150 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g roztopionego masła

Ciastka rozdrabniamy mikserem lub wałkiem i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy powstałą masę. Wkładamy na 20 min do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g drobnego cukru (zastąpiłam zwykłym)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 g orzechów pekan lub włoskich (posiekanych i podpieczonych)
Ser, jajka, cukier i ekstrakt z wanili mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy mąkę i podpieczone orzechy. Wkładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 160 C przez ok. 45 min.

Składniki  na butterscotch:

  • 40 g ciemnego brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki

Wszystkie składniki roztapiamy w małym garnuszku do gładkości i wykładamy na upieczony już sernik. (Sos będzie szybko gęstniał.)

Przed podaniem możemy schłodzić sernik w lodówce przez ok. 3 godz. lub nawet całą noc ; )

Smacznego : )
Exit mobile version