Site icon marta-gotuje.pl

Chicken nutter masala

Chicken nutter masala to aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Najważniejsze są tu przyprawy, stanowią bogactwo smaku i pozytywnie oddziaływują na organizm. Kurmkuma działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga odporność, a kmin rzymski ułatwia trawienie. Danie najlepiej podać z brązowym ryżem lub pełnoziarnistymi chlebkami pita, aby wzbogacić je w błonnik. Polecam!!!

Składniki (2 porcje):

Nerkowce zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kostkę. Wymieszać z poniższą marynatą i odstawić na 30 minut. Nerkowce odcedzić, zmiksować z pomidorami, jogurtem i przyprawami na gładki sos. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Dorzucić mięso i smażyć przez 5-7 minut, aż lekko się zarumieni. Zalać sosem i dusić ok. 30 minut, aż danie zgęstnieje.

Składniki na marynatę do mięsa:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 330 kcal, Białko: 27,3g; Tłuszcze 17,4g; Węglowodany: 18,1 g; Błonnik: 5,1g

Inspiracja: “Czas na obiad” V. Urban

Exit mobile version