Chrupiące gofry bez glutenu, świetnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania lub zdrowego deseru. Rezygnując z dodatku ksylitolu/erytrytolu otrzymamy wersję wytrawną : ) Polecam!
Składniki:
- 2 jajka (wielkość L)
- 150 g mąki ryżowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mleka 1,5%
- 20 g ksylitolu/erytrytolu
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę*. Przełożyć do miseczki, a do misy miksera dodać pozostałe składniki, dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać i piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiany kolor.
Smacznego!
*Można pominąć oddzielne ubijanie białek i od razu zmiksować razem wszystkie składniki, ale według mnie, gofry wychodzą wtedy mniej puszyste.
Kcal 803; Białka 26,2 g; Tłuszcze 13,71 g; Węglowodany 161,4 g
Inspiracja zapraszam również na mój Instagram