Site icon marta-gotuje.pl

Churros

Ostatnio jedna z czytelniczek bardzo polecała mi przygotowanie churros, a na zbliżający się tłusty czwartek na pewno sprawdzą się one idealnie : ) Niestety nie mam żadnego porównania, bo nie miałam jeszcze okazji spróbować tego hiszpańskiego przysmaku w oryginalnej wersji, ale mam nadzieję, że to również wkrótce się zmieni ; ) Pomimo swojej kaloryczności bardzo lubię tego rodzaju przysmaki . Przepis podpatrzyłam u Dorotuś, zwraca ona uwagę, że należy ściśle kontrolować temperaturę smażenia, ale niestety nie posiadam specjalnego termometru, więc jeśli macie podobny problem, polecam dodać do ciasta łyżkę spirytusu!


Składniki :

Wodę zagotować wraz z masłem, cukrem i szczyptą soli. Mieszać aż cukier wraz z masłem się roztopią. Zdjąć z palnika i dodać mąkę wymieszaną z cynamonem. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać drewnianą łyżką. Ucierać do czasu, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i ostudzić. Po tym czasie dodawać kolejno jajka oraz spirytus dokładnie miksując. Powinniśmy otrzymać gładkie i gęste ciasto.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką przypominającą głęboko wyciętą gwiazdę. Wyciskać na olej rozgrzany do 175 C i smażyć przez 2 minuty na każdej stronie, aż się ładnie zarumienią.

Odsączać na papierowym ręczniku i posypać cukrem. Można podawać z sosem czekoladowym lub masą krówkową (dulce de leche).

Smacznego : )


Inspiracaja Moje Wypieki

Exit mobile version