Churros

Ostatnio jedna z czytelniczek bardzo polecała mi przygotowanie churros, a na zbliżający się tłusty czwartek na pewno sprawdzą się one idealnie : ) Niestety nie mam żadnego porównania, bo nie miałam jeszcze okazji spróbować tego hiszpańskiego przysmaku w oryginalnej wersji, ale mam nadzieję, że to również wkrótce się zmieni ; ) Pomimo swojej kaloryczności bardzo lubię tego rodzaju przysmaki … Przepis podpatrzyłam u Dorotuś, zwraca ona uwagę, że należy ściśle kontrolować temperaturę smażenia, a ponieważ nie posiadam specjalnego termometru, było u mnie z tym różnie i niestety moje churros trochę chłonęły tłuszcz. Jeśli macie podobny problem, polecam dodać do ciasta łyżkę spirytusu!


Churros
Składniki :

  • 240 ml wody
  • 50 g (3 łyżki) masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • drobny cukier lub cukier puder do oprószenia

reklama-skladniki

Wodę zagotować wraz z masłem, cukrem i szczyptą soli. Mieszać aż cukier wraz z masłem się roztopią. Zdjąć z palnika i dodać mąkę wymieszaną z cynamonem. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać drewnianą łyżką. Ucierać do czasu, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i ostudzić. Po tym czasie dodawać kolejno jajka oraz spirytus dokładnie miksując. Powinniśmy otrzymać gładkie i gęste ciasto.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką przypominającą głęboko wyciętą gwiazdę. Wyciskać na olej rozgrzany do 175 C i smażyć przez 2 minuty na każdej stronie, aż się ładnie zarumienią.

Odsączać na papierowym ręczniku i posypać cukrem. Można podawać z sosem czekoladowym lub masą krówkową (dulce de leche).

Smacznego : )


Hiszpańskie churros

Komentarzy: 35

  1. Stanislav
    5 lutego 2013 / 21:48

    Wyglądają bardzo smacznie! 🙂 Co jeszcze ciekawego szykujesz na tłusty czwartek? 😀

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2013 / 21:56

      Standardowo pączki! 🙂

  2. 5 lutego 2013 / 22:17

    Pięknie je upiekłas i pięknie podałas ! Rewelacyjne 🙂

  3. Marta
    Autor
    5 lutego 2013 / 22:20

    Dziękuję 😀

  4. 5 lutego 2013 / 22:35

    pięknie Ci wyszły:) ładne zdjęcia:D

  5. Marta
    Autor
    5 lutego 2013 / 22:38

    Są nie tylko ładne, ale i smaczne! 🙂

  6. 5 lutego 2013 / 23:32

    świetnie wyglądają, tak apetycznie:D

  7. Marta
    Autor
    5 lutego 2013 / 23:37

    Bardzo dziękuję 🙂

  8. 6 lutego 2013 / 9:43

    Ładnie wyglądają, ale też nigdy nawet o nich nie słyszałam:D

  9. Marta
    Autor
    6 lutego 2013 / 10:28

    Polecam wypróbować 🙂

  10. Marta
    Autor
    6 lutego 2013 / 12:23

    Niestety już nic nam nie zostało 🙁

  11. Marta
    Autor
    6 lutego 2013 / 15:21

    Polecam 🙂

  12. 9 lutego 2013 / 20:16

    U nas są nadziewane masą krówkową. To mój smak dzieciństwa, a tęsknię za nich. Zapisuję Twój przepis, a koniecznie to zrobię.:)

  13. Marta
    Autor
    9 lutego 2013 / 21:18

    Wow, nadziewane masą krówkową muszą być pyszne 🙂

  14. Marta
    Autor
    10 lutego 2013 / 21:30

    Dziękuję! 🙂

  15. kawu79
    1 lipca 2013 / 13:03

    przepis bardzo fajny ale dopiero wówczas gdy go nieco zmodyfikowałam i dodałam proszek do pieczenia 😉

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2013 / 14:10

      Bardzo dziękuję za wskazówkę 🙂 następnym razem być może sprawdzę także Twoją wersję 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2014 / 18:14

      Zdecydowanie 😀

  16. Milena
    26 stycznia 2016 / 22:50

    Uwielbiam je:):)

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2016 / 2:21

      Też mam do nich słabość 🙂

  17. Misia
    15 lutego 2017 / 17:57

    Są przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2017 / 23:50

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  18. Ewa
    22 lutego 2017 / 23:26

    Pychotka dokładnie tak je pamiętam z hiszpańskich wakacji 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:55

      Bardzo się cieszę 🙂

  19. Ewka
    23 lutego 2017 / 22:49

    Po prostu mniammm 🙂 pierwszy raz robiłam ale nie ostatni 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:08

      Super 🙂

  20. Emma
    15 grudnia 2018 / 20:25

    Pychota !!!

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 15:59

      Super, że posmakowały 🙂

  21. Asia
    1 lutego 2019 / 12:52

    Rewelacja super smakują i dzieki za patent ze spirytusem naprawdę działa wykorzystyłam też do pączków 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2019 / 1:24

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 + 19 =