Pączki

Zgodnie z  pewnym przesądem, w Tłusty Czwartek należy zjeść co najmniej jednego pączka, aby w życiu nam się powodziło ; ) U nas pączki już prawie się kończą, więc mam nadzieję, że o szczęście na cały rok nie musimy się już martwić ; ) Przepis na te tradycyjne pączki pochodzi z bardzo starej księgi mojej mamy – Kuchnia Polska, z trochę zmniejszonymi proporcjami; )


Pączki
Składniki (około 20 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 75 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • 25 ml spirytusu
  • sok i skórka otwarta z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • powidła lub konfitura do nadziewania

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 1/4 szklanki mleka i 100 g mąki. Otrzymany zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajko wraz z żółtkami ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą resztę mąki. Wlewamy gotowy zaczyn, cukier wanilinowy, sok i skórkę z cytryny, a następnie pozostałe mleko, spirytus i sól. Wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto i dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy i formujemy kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

Wyrośnięte ciasto bardzo krótko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać krążki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż obie strony będą ładnie zarumienione. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Nadziewać powidłami przy użyciu szprycy z długą końcówką. (Można także nakładać nadzienie przed smażeniem, na krążek nakładamy powidła lub konfiturę i zlepiamy w małą kulę, ale wtedy jest ryzyko, że nadzienie wypłynie podczas smażenia, więc osobiście tego nie robię ; ) Kiedy pączki trochę ostygną posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Smacznego : )


Tradycyjne pączki

Komentarzy: 36

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2013 / 11:30

      Dziękuję 🙂 i do tego bardzo smaczne:)

  1. 7 lutego 2013 / 11:44

    Ładnie wyglądają:), Ja w tym roku nie robiłam, muszę się zmobilizować i zrobić na przyszły rok:D

  2. Marta
    Autor
    7 lutego 2013 / 11:54

    Monika jeszcze nic straconego! 🙂 Te pączki szybko się przygotowuje 🙂

  3. 7 lutego 2013 / 12:41

    pysznie się prezentują:) ja zjadłam jednego małego bez nadzienia, bo nie przepadam za pączkami:P

  4. Marta
    Autor
    7 lutego 2013 / 12:58

    Bardzo dziękuję 🙂 jeden to już zawsze coś 🙂

  5. 7 lutego 2013 / 19:34

    Udało mi się spróbować tego dzieła. Wyszły na prawdę pyszne! 🙂

  6. Marta
    Autor
    7 lutego 2013 / 19:39

    To znaczy, że już dojechaliście szczęśliwie 🙂 pozdrawiamy

  7. 7 lutego 2013 / 21:32

    Żeby zadośćuczynić tradycji zjadłam dziś 2 pączki, niestety kupne;/ Takie domowe są najlepsze…Twoje wyglądają przepysznie!

  8. Marta
    Autor
    7 lutego 2013 / 21:40

    Domowe najlepsze, ale ważne, że tradycja zachowana 🙂

  9. 8 lutego 2013 / 23:02

    Piękne, puchate pączki i już sobie wyobrażam jak pysznie smakują !!! 🙂

  10. Marta
    Autor
    9 lutego 2013 / 1:53

    Były bardzo smaczne 🙂

  11. Marta
    Autor
    9 lutego 2013 / 21:18

    Polecam 😀

  12. 10 lutego 2013 / 14:06

    Twoje pączki prezentują się bardzo smacznie i zachęcają do spróbowania 🙂
    Zapraszam do siebie

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2013 / 14:51

      Bardzo dziękuję 😀

  13. Marta
    Autor
    10 lutego 2013 / 21:30

    Bardzo dziękuję 🙂

  14. Ala
    15 stycznia 2016 / 21:52

    Pyszne! jak u Babci 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:52

      Super, że smakowały 🙂

  15. Jaga
    15 lutego 2017 / 17:56

    Idealny przepis wyszły pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2017 / 23:50

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Lasa
    22 lutego 2017 / 12:17

    Która maka będzie najlepsza?

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2017 / 17:01

      Pszenna typ 650 🙂

  17. Aga
    22 lutego 2017 / 22:17

    Wyszły pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:53

      Super, że posmakowały 🙂

  18. Zuzia
    22 lutego 2017 / 23:26

    Ojjj nie wiem czy do jutra dotrwają 🙂 dzięki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:55

      Bardzo proszę, smacznego 🙂

  19. Patrycja
    23 lutego 2017 / 22:48

    Wyszły bardzo puszyste i te piękne oponki polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:08

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Dorota78
    8 lutego 2018 / 17:36

    Pączki idealne dawno nie jadłam tak dobry, o wiele lepsze niż z cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2018 / 1:01

      Bardzo się cieszę, że tak posmakowały 🙂

  21. Asiula
    21 lutego 2019 / 12:37

    Przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2019 / 14:07

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  22. Aga
    26 lutego 2019 / 11:06

    To moje ulubione pączki, kupnych już nie lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2019 / 23:59

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
13 + 3 =