Ciastka czekoladowe z awokado są naprawdę zaskakujące! : ) Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a w smaku wyjątkowe, nie da się go do niczego przyrównać : ) Jest to bardzo zdrowy i pożywny deser, więc spokojnie możecie wypróbować będąc na diecie ; ) Sprawdzą się również dla osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi ponieważ są bez glutenu i orzechów, bez laktozy i nabiału pochodzenia zwierzęcego, bez niezdrowych tłuszczu i rafinowanego cukru. Jeśli obawiacie się dominującego smaku awokado mogę Was uspokoić, jest praktycznie niewyczuwalny, za to smak cukru kokosowego zdecydowanie wychodzi na pierwszy plan : ) Polecam!!
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych nie błyskawicznych)
Awokado zmiksować z cukrem kokosowym na gładką masę. Dodać ekstrakt z wanilii, kakao, cynamon, sodę i sok z cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę owsianą, ponownie zmiksować. Ciasto przekładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 12 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja „Fit słodkości” K. Paruzel