Ciasto Kawowa Chmurka to prawdziwa gratka dla wszystkich kawoszy. Kawowy biszkopt w towarzystwie intensywnego kawowego kremu, lekkiej śmietankowej masy pod delikatną bezą, a całość przełamana kwaskowym smakiem czarnej porzeczki. Ciasto smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdzi się jako ozdoba na świątecznym stole.
Od zawsze miałam słabość do wypieków i lodów w każdym możliwym kawowym wariancie, pomimo, że samą kawę zaczęłam pić całkiem niedawno (odkąd w naszym domu pojawił się ciśnieniowy ekspres : ) ) Prawdziwą skarbnicą wiedzy na kawowe tematy jest strona Coffeedesk.pl Poza dużą dawką wiedzy znajdziecie tam super produkty – kawy, herbaty, ekspresy do kawy i przeróżne akcesoria, a także wyjątkowe książki. Jeśli szukacie prezentów na nadchodzące Święta to zdecydowanie dobry adres!
Ciasto Kawowa Chmurka przepis
Składniki na kawowy biszkopt (blacha 23×33 cm):
- 6 jajek (wielkość L, temp. pokojowa)
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka octu
- 175 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mielonej kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier niewyczuwalny podczas rozcierania między palcami. Dodać żółtka i ocet, krótko zmiksować. Mąkę przesiać do masy wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Na koniec dodać sypką kawę, ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Składniki na kawowy krem:
- 260 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 240 ml mocnej kawy*
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
*Użyłam kawy z ekspresu ustawiając największą moc, aby była mocna. Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów.
Mleko zagotować z cukrem. Kawę zmiksować blenderem z mąką pszenną, ziemniaczaną, żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Gotować, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem na jasny puch i następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony kawowy budyń, cały czas miksując.
Na blasze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować go dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć kawowy krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta.
Składniki na śmietankowy krem:
- 500 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć)
Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Przełożyć na drugi blat ciasta.
Składniki na bezę:
- 3 białka (temperatura pokojowa)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony i niewyczuwalny, ubijanie może potrwać kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy śmietankowy krem i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Coffeedesk