Ciasto Kawowa Chmurka

Ciasto Kawowa Chmurka to prawdziwa gratka dla wszystkich kawoszy. Kawowy biszkopt w towarzystwie intensywnego kawowego kremu, lekkiej śmietankowej masy pod delikatną bezą, a całość przełamana kwaskowym smakiem czarnej porzeczki. Ciasto smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdzi się jako ozdoba na świątecznym stole.

Od zawsze miałam słabość do wypieków i lodów w każdym możliwym kawowym wariancie, pomimo, że samą kawę zaczęłam pić całkiem niedawno (odkąd w naszym domu pojawił się ciśnieniowy ekspres : ) ) Prawdziwą skarbnicą wiedzy na kawowe tematy jest strona Coffeedesk.pl Poza dużą dawką wiedzy znajdziecie tam super produkty – kawy, herbaty, ekspresy do kawy i przeróżne akcesoria, a także wyjątkowe książki. Jeśli szukacie prezentów na nadchodzące Święta to zdecydowanie dobry adres!

Ciasto kawowa chmurka

Ciasto Kawowa Chmurka przepis

Składniki na kawowy biszkopt (blacha 23×33 cm):

  • 6 jajek (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka octu
  • 175 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mielonej kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier niewyczuwalny podczas rozcierania między palcami. Dodać żółtka i ocet, krótko zmiksować. Mąkę przesiać do masy wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Na koniec dodać sypką kawę, ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kawowy krem:

  • 260 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 240 ml mocnej kawy*
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki

*Użyłam kawy z ekspresu ustawiając największą moc, aby była mocna. Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów.

Mleko zagotować z cukrem. Kawę zmiksować blenderem z mąką pszenną, ziemniaczaną, żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Gotować, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem na jasny puch i następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony kawowy budyń, cały czas miksując.

Na blasze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować go dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć kawowy krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta.

Składniki na śmietankowy krem:

  • 500 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć)

Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Przełożyć na drugi blat ciasta.

Składniki na bezę:

  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony i niewyczuwalny, ubijanie może potrwać kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy śmietankowy krem i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego!

Kawowa chmurka przepis
Ciasto kawowa chmurka
Ciasto z kawowym kremem
Ciasto z kremem kawowym

*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Coffeedesk

Komentarzy: 72

  1. Aga
    4 grudnia 2021 / 10:19

    OMG ❤️❤️❤️ Miał być sernik ale bedzie chmurka 🥰

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:23

      Super 😀

  2. Karo
    4 grudnia 2021 / 11:09

    Bardzo apetyczne ciasto 😊

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:23

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Kasia
    4 grudnia 2021 / 12:12

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:24

      Super, że przypadła do gustu 🙂

  4. Agata
    4 grudnia 2021 / 13:16

    Wygląda bardzo apetycznie upiekę na Boże Narodzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:24

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Majka
    4 grudnia 2021 / 14:25

    Co za piękność 😍 Już wkrótce będzie robiony 😋

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:24

      Super <3

      • Majka
        1 stycznia 2022 / 16:11

        Ekskluzywny i pyszny ❤ Robi wrażenie, bo jest naprawdę wysoki 👌

        • Marta
          Autor
          6 stycznia 2022 / 0:44

          Ogromnie się cieszę <3

  6. Alina
    4 grudnia 2021 / 16:35

    Cudownie wyglada to ciasto 😊

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:25

      Dokładnie tak smakuje 😉

  7. Renata
    4 grudnia 2021 / 20:39

    Bardzo apetyczne 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:25

      🙂 🙂 🙂

  8. Sara
    4 grudnia 2021 / 21:46

    Super ciacho 😊

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 0:28

      Cieszę się, że przypadło do gustu 😀

  9. Kasia
    5 grudnia 2021 / 1:45

    Jaka kawa będzie najlepsza?

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 11:01

      Użyłam kawy z ekspresu o największej mocy 😉 Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów 🙂

  10. Ola
    5 grudnia 2021 / 10:20

    Mam pytanie odnośnie zapażonej nocnej kawy. Czy to ma być kawa rozpuszczalna czy sypana? Jedli sypana to ile wsypać tej jawy na te 240 ml (przestudzoną)??
    Ciasto wyglada rewelacyjnie.

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 11:02

      Użyłam kawy z ekspresu o największej mocy 😉 Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów 🙂

  11. Małgosia Malinowska
    5 grudnia 2021 / 14:32

    Mam pytanie czy tej bezie nie zaszkodzi noc w lodówce? Nie zmięknie?

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2021 / 10:49

      Nie zaszkodzi 🙂 beza zmięknie tylko odrobinę, ale nadal zachowa chrupkość i będzie łatwiej się kroić 🙂

  12. Faustyna
    6 grudnia 2021 / 13:44

    Przepyszne ciasto masa kawowa rewelacja ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:43

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Kass
    7 grudnia 2021 / 0:02

    Super ciasto 😊

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:43

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Natalia
    9 grudnia 2021 / 12:14

    Nie myślałam że kiedyś znajdę lepsze niż malinowa chmurka a jednak! OBŁĘD cała rodzinka w nim zakochana są już nawet zamówienia na święta 🙂

    • Weronika
      10 grudnia 2021 / 11:13

      Czy do biszkoptu należy dodać kawę rozpuszczalna czy sypaną?

      • Marta
        Autor
        10 grudnia 2021 / 19:46

        Sypaną 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:45

      Ale super! pozdrawiam 🙂

    • Milena
      13 grudnia 2021 / 12:04

      Mi też z kawą lepiej smakowało niż malinowa mimo że długo była moim top 1 🙂

      • Marta
        Autor
        14 grudnia 2021 / 0:31

        Ale super! bardzo się cieszę 🙂

  15. karolina
    17 grudnia 2021 / 2:08

    przepyszne ciasto jestem zachwycona

  16. Ika
    20 grudnia 2021 / 0:17

    Jaka temperatura i czas pieczenia ciasta i bezy w przypadku góra – dół ?
    Bo uwielbiam kawowe ciasta 😊

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:19

      Zwiększyłabym temp. o 10 C, czas bez zmian. Tak naprawdę czas i temp. są zawsze orientacyjne, bo każdy piekarnik, nawet tej samej firmy piecze inaczej, więc trzeba być czujnym i obserwować 🙂 Jeśli po podanym czasie patyczek wbity w ciasto będzie suchy, ciasto wyjmujemy, jeśli nie pieczemy kilka minut dłużej.

  17. Natka
    4 stycznia 2022 / 13:28

    Przepyszne ciasto i bardzo podzielne 😊

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2022 / 0:45

      Super, że posmakowało 🙂

  18. Agata
    3 lutego 2022 / 19:15

    Witam.Czy biszkoptów nie ma potrzeby nasączac?Nie bedą zbyt suche?

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2022 / 2:15

      Nie ma potrzeby, nie są suche 🙂

  19. Milena
    4 lutego 2022 / 15:58

    Rewelacyjne ciasto ❤️

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2022 / 10:03

      Super, że posmakowało 🙂

  20. Pati
    5 lutego 2022 / 11:41

    Pięknie wygląda to ciasto, napewno zrobię je w najbliższym czasie. Mam pytanie, czy do biszkoptu należy dodać kawę sypką? Taką prosto z torebki mieloną? Bez zaparzania?

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2022 / 18:17

      Tak, sypką 🙂

  21. Paula
    27 maja 2022 / 0:19

    Zrobilam I rewelacja ! Przepis poszedl w swiat 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  22. Ewela
    28 czerwca 2022 / 20:35

    Mam pytanie a co można dać zamiast masy śmietankowej? Czy beza może pojąć na ciemny biszkopt bezpośrednio? Czy lepiej go nasączyć czymś? Pytam bo masy ze śmietanką kremówką nigdy ale to nigdy mi nie wychodzą
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2022 / 1:39

      Beza nie będzie się trzymać samego biszkoptu 🙁 czy próbowała Pani miksować od razu śmietankę z mascarpone? tak jest o wiele łatwiej, ale oba produkty muszą być bardzo mocno schłodzone 🙂

      • Ewela
        29 czerwca 2022 / 23:35

        Szczerze powiem nie próbowałam i to jest zachęta żeby się nie poddawać 🙂 nie pozostaje mi nic innego jak ruszyć na zakupy i spróbować jeszcze raz. Ciacho wygląda obłędnie, zapewne też tak smakuje. Niedługo się przekonam 😉 dziękuję za odpowiedź.

        • Marta
          Autor
          3 lipca 2022 / 1:11

          Bardzo się cieszę i trzymam kciuki 😀

  23. Marzena
    1 lipca 2022 / 13:11

    Jestem zachwycona tym ciastem, przepyszne🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2022 / 1:12

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

    • Magda
      27 listopada 2022 / 11:08

      Pyszne, wysokie i nie takie skomplikowane! Polecam👍

      • Marta
        Autor
        29 listopada 2022 / 2:58

        Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  24. Roksana
    10 sierpnia 2022 / 8:36

    Witam chciałabym upiec te ciasto ma blasze 30×40 jak mam zwiększyć proporcje żeby nie było za niskie

    • Marta
      Autor
      10 sierpnia 2022 / 15:28

      Dzień dobry, wychodzi 1,5 porcji 🙂

  25. Roksana
    10 sierpnia 2022 / 11:38

    Witam chciałabym zrobić ciasto na formie 30×40 jak odpowiednio zwiększyć składniki

  26. Iwona
    26 września 2022 / 9:30

    Ciasto jest przepyszne, dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      27 września 2022 / 0:34

      Super, że posmakowało 🙂

  27. Kosmie
    29 października 2022 / 20:58

    Zrobiłam i polecam ciasto jest wspaniałe 😊

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2022 / 1:02

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  28. Kamila
    26 listopada 2022 / 17:34

    Cudowne ciasto polecam upiec bo nie taki diabeł straszny 🙂

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2022 / 2:58

      Bardzo mi miło 🙂

  29. Ela
    28 listopada 2022 / 18:03

    Ciasto zrobiło furorę lubię nowości piec polecam super smaczne ciasto

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2022 / 2:59

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  30. Magdalena Pajdzik
    30 grudnia 2022 / 18:18

    Najlepsze ciasto jakie jadłam. Moja rodzinka też he uwielbia.

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2023 / 19:13

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  31. Goska
    27 kwietnia 2023 / 11:59

    Dzień dobry,
    no takie ciasto musi być cudne wygląda mega, nie mam piekarnika z termoobiegiem czyli muszę zwiększyć temperaturę a nie zaszkodzi to biszkoptowi ?

    pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:12

      Dzień dobry, dziękuję 🙂 nie zaszkodzi, można bez problemu upiec bez termoobiegu i tak jak Pani wspominała zwiększyć delikatnie temperaturę 🙂 pozdrawiam 🙂

  32. Molly
    23 września 2023 / 21:03

    Asia Joanna na FB wykorzystuje zdjęcie tego przepisu z Pani bloga, zresztą z innych blogów również

    • Marta
      Autor
      24 września 2023 / 20:13

      Bardzo dziękuję za informację! niestety nie jestem w stanie odszukać tej osoby w wyszukiwarce, będę wdzięczna za zgłaszanie tych postów 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 30 =