Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Kawowa Chmurka

Ciasto Kawowa Chmurka to prawdziwa gratka dla wszystkich kawoszy. Kawowy biszkopt w towarzystwie intensywnego kawowego kremu, lekkiej śmietankowej masy pod delikatną bezą, a całość przełamana kwaskowym smakiem czarnej porzeczki. Ciasto smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdzi się jako ozdoba na świątecznym stole.

Od zawsze miałam słabość do wypieków i lodów w każdym możliwym kawowym wariancie, pomimo, że samą kawę zaczęłam pić całkiem niedawno (odkąd w naszym domu pojawił się ciśnieniowy ekspres : ) ) Prawdziwą skarbnicą wiedzy na kawowe tematy jest strona Coffeedesk.pl Poza dużą dawką wiedzy znajdziecie tam super produkty – kawy, herbaty, ekspresy do kawy i przeróżne akcesoria, a także wyjątkowe książki. Jeśli szukacie prezentów na nadchodzące Święta to zdecydowanie dobry adres!

Ciasto Kawowa Chmurka przepis

Składniki na kawowy biszkopt (blacha 23×33 cm):

Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier niewyczuwalny podczas rozcierania między palcami. Dodać żółtka i ocet, krótko zmiksować. Mąkę przesiać do masy wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Na koniec dodać sypką kawę, ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kawowy krem:

Dodatkowo:

*Użyłam kawy z ekspresu ustawiając największą moc, aby była mocna. Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów.

Mleko zagotować z cukrem. Kawę zmiksować blenderem z mąką pszenną, ziemniaczaną, żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Gotować, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem na jasny puch i następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony kawowy budyń, cały czas miksując.

Na blasze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować go dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć kawowy krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta.

Składniki na śmietankowy krem:

Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Przełożyć na drugi blat ciasta.

Składniki na bezę:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony i niewyczuwalny, ubijanie może potrwać kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy śmietankowy krem i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Coffeedesk

Exit mobile version