Ciasto kruszon bez cukru i bez glutenu. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, zdrowe i mniej słodkie niż jego tradycyjny odpowiednik. Jeśli zmagacie się z celiakią koniecznie wybierzcie certyfikowaną mąkę owsianą i kakao bez glutenu. Polecam!!
Składniki (blaszka 24×24 cm):
- 400 g mąki owsianej
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 7 jajek (wielkość L)
- 20 g kakao
- szczypta soli
- 75 g miodu
- 350 g wiśni (wydrylowanych z kompotu)
Przepis na ciasto kruszon bez glutenu i cukru
Do misy miksera przełożyć mąkę owsianą, masło, jajka, 50 g miodu i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Odłożyć część wielkości jajka i przełożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao, dokładnie wymieszać. Jasną część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można zetrzeć na dużych oczkach tarki). Na to wyłożyć część kakaową i wiśnie. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać miód. Przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto odłożone do zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 40 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się zbyt mocno rumienić, można je przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego!
Pozostałe przepisy bez glutenu. Przepis – źródło.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.