Obłędne ciasto makowe z owocową frużeliną i waniliowo-kokosowym kremem na pewno podbije Wasze bożonarodzeniowe stoły. Wbrew pozorom ciasto jest proste do przygotowania i prace można rozłożyć w czasie, co jest ważne podczas przedświątecznej gorączki : ) Ciasto makowe wzbogaciłam o Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker, który dodał mu orzeźwiającej, cytrusowej nuty. Do przygotowania kremu użyłam natomiast mojego ulubieńca z serii Ze Świata Natury – Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru, który nie tylko potęguje intensywność smaku, ale również nadaje kremom super aromat. Polecam!!! Jeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej na temat wanilii odsyłam do kompendium wiedzy na WS.PL
Składniki na ciasto makowe (blacha 21×21 cm):
- 150 g mielonego maku
- 4 jajka (wielkość L)
- 165 g cukru
- 1 opakowanie Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetker
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalać wrzącą wodą do pokrycia i odstawić do wystygnięcia, a następnie odsączyć z nadmiaru wody np. używając lnianej ściereczki. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę, powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Dodać odcedzony mak, skórkę pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać ubite białka i powoli wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na dwa blaty.
Składniki na owocową frużelinę:
- 450 g mrożonych owoców leśnych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Owoce przełożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu do czasu aż owoce puszczą sok, będą miękkie, a cukier całkiem rozpuszczony. Doprowadzić do wrzenia i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Szybko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, a następnie przełożyć na pierwszy blat ciasta.
Składniki na krem waniliowo-kokosowy:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
250 ml mleka zagotować z cukrem, ekstraktem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, dodać do gotującego się mleka. Wymieszać do czasu aż budyń zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni budyniu). Miękkie masło zmiksować, łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając. Krem przełożyć na frużelinę, przykryć drugim blatem ciasta.
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetker
- 2-3 łyżki mleka
Masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać kakao, dokładnie wymieszać, dodać mleko, regulując gęstość polewy. Gotować chwilę do zgęstnienia polewy. Udekorować ciasto.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker, więcej o produktach na www.oetker.pl