Wiewiórka to ciasto, które w ostatnich latach królowało u nas w okresie jesienno-zimowym i było nałogowo pieczone przez moją siostrę i jej przyjaciółkę Anię, która podzieliła się tym przepisem. Zawiera w sobie największy możliwy miks składników, ale nie obawiajcie się, bo całość idealnie się łączy i smakuje po prostu pysznie ; ) Polecam!
Składniki (blacha o wymiarach 22 x 32 cm):
- 2 duże lub 3 średnie jabłka
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów włoskich lub pekan
- 100 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek
- 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 175 g cukru trzcinowego
- 75g masła lub margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- do dekoracji: cukier puder lub puszka masy kajmakowej i wiórki kokosowe do posypania
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, wymieszać. Orzechy włoskie posiekać. Jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Masło roztopić, przestudzić. Stopniowo dodawać do jajecznej masy, cały czas miksując. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka, orzechy i żurawinę lub śliwki, ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Przestudzić, wierzch posmarować masą kajmakową i wysypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego : )
Chciałabym Wam również podziękować za wszystkie zgłoszenia w konkursie z marką Ambition. Ze względu na ich dużą ilość oraz Waszą kreatywność, wyłonienie zwycięzców było ogromnie trudne! Po burzliwych debatach zdecydowałam się nagrodzić:
nenneke, emalka, Sylwia (wypowiedź z dnia 25.10.15 r.)
Gratuluję! : )