Kontakt

blog kulinarny

Ciasto wiewiórka

Wiewiórka to ciasto, które w dzieciństwie królowało u nas w okresie jesienno-zimowym i było nałogowo pieczone przez moją siostrę. Zawiera w sobie największy możliwy miks składników, ale nie obawiajcie się, bo całość idealnie się łączy i smakuje po prostu pysznie ; ) Polecam!


Świąteczne ciasto wiewiórka

Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm):

  • 2 duże lub 3 średnie jabłka
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek
  • 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 75g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • wiórki kokosowe do posypania

Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, wymieszać. Czekoladę i orzechy włoskie posiekać. Jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Masło roztopić, przestudzić. Stopniowo dodawać do jajecznej masy, cały czas miksując. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao, wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka, czekoladę, orzechy i żurawinę, ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Przestudzić, wierzch posmarować masą kajmakową i wysypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego : )


Ciasto wiewiórka


Wiewiórka ciasto

Chciałabym Wam również podziękować za wszystkie zgłoszenia w konkursie z marką Ambition. Ze względu na ich dużą ilość oraz Waszą kreatywność, wyłonienie zwycięzców było ogromnie trudne! Po burzliwych debatach zdecydowałam się nagrodzić: 

nenneke, emalka, Sylwia (wypowiedź z dnia 25.10.15 r.)

Gratuluję!  : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 listopada, 2015
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z owocami, Wyroby na różne okazje

40 komentarzy

  1. Iwka

    Cudo! u nas jadło się identyczne ciacho, ale nazywało sie dary lasu :):)

    1. Marta

      Znam wiele nazw tego ciasta, ale o darach lasu nie słyszałam super! 🙂

  2. Magda

    Wieki nie jadłam <3

    1. Marta

      Mam nadzieję, że szybko to nadrobisz 🙂

  3. Ala

    Pysznie wygląda!!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. asia.k.

    Uwielbiam, to pierwsze ciasto, które sama umiałam upiec, zawsze się udaje 🙂

  5. Karo

    U nas nazywa się to ciasto amerykańskie 🙂 nie wiem dlaczego, bo wiewiórka ładniejsze 🙂 i koniecznie dodajemy miód 😀

    1. Marta

      Nazwy ciasto amerykańskie używają niektóre moje koleżanki, ale wersji z miodem nie znałam 🙂

  6. malva

    Dosłownie powrót do dzieciństwa, nie będę musiała już dzwonić do Mamusi po przepis :* tylko na wiórki dodajemy jeszcze roztopioną czekoladę, spróbuj pycha!!!

    1. Marta

      Wersja z czekoladą brzmi kusząco :))

  7. jone

    Pysznie się prezentuje

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  8. Wspaniale Ci wyszła, jedno z najlepszych ciast na jesień 🙂 też najbardziej lubię z karmelem :*

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 dobrze, że teraz można kupić masę kajmakową, bo oczekiwanie, aż mleko skondensowane się ugotuje trochę jednak trwało 😉

  9. to jest jedno z lepszych ciast o tej porze roku 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  10. i znów ciasto, no nie ;p marzenie….!
    ja muszeeee kombinować, za dużo łakoci nie wchodzi w grę, niestety 😉

    buźka!

    1. Marta

      Dziękuję!!! 🙂 Kochana przy Twoim treningu na pewno nie jest tak źle 😉

  11. Nati

    Pyszne jesienne ciasto 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało 🙂

  12. Kalka

    Piekłam dwa tygodnie temu, ale znów nabrałam ochoty 😉

    1. Marta

      Póki jesień trwa można piec codziennie 😉

  13. Majka

    A dla mnie to nowość, z masą krówkową robiłam do tej pory inne ciacho:) wygląda pysznie, więc wypróbuję na pewno:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂

  14. Wieśka

    Uwielbiam takie ciasta – na pewno jest wilgotne i sycące, baaardzo aromatyczne. Przypomina mi troche ciasto marchewkowe, którego jestem ogromną fanką. Świetnie smakuje z owocą herbatą teekanne magic apple, a skoro tutaj są starte jabłka to będzie duet wyśmienity. Ach, no i świetne zdjęcia, automatycznie złapała mnie ochota na słodkie 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 mi również trochę przypomina ciasto marchewkowe, zdecydowanie podobny klimat 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, polecam wypróbować pycha 🙂

  15. Mila

    Przepyszne ciasto! u nas piekło się prawie identycznie tylko trochę dodatki się różniły, ale Babcie chyba miały te przepisy wspólne 🙂 moc koleżeństwa dawnych lat… teraz za to moc internetu 😀

    1. Marta

      Co prawda to prawda 🙂

  16. Matylda

    Moje ukochane jesienne ciasto 🙂 dzięki za inspirację 🙂

    1. Marta

      Bardzo proszę, cieszę się, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top