Przepyszne, klasyczne ciasto z ananasem, masą budyniową i kokosową bezą to jedno z ulubionych, przetestowanych wielokrotnie ciast mojej Mamy. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie przekładanego ciasta z kremem jest bardzo czasochłonne, na szczęście to tylko złudzenie, a efekt końcowy jest zawsze przepyszny : ) Polecam!!!
- 4 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt przestygnie wyjąć z formy.
Składniki na budyniową masę:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 1 puszka ananasów
Połowę mleka zagotować z cukrami. Drugą połowę zmiksować ze skrobią, mąką i żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka i gotować przez kilka minut, często mieszając, do czasu aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do schłodzenia. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodać dobrze osączone z zalewy ananasy, pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Składniki na kokosową bezę (blacha 21 x 21 cm):
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przestudzić.
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł
Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Górę biszkoptu przykryć masą budyniową z ananasem. Na wierzchu ułożyć kokosową bezę. Opcjonalnie udekorować czekoladą.
Smacznego!