Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto z ananasem i kokosową bezą

Przepyszne, klasyczne ciasto z ananasem, masą budyniową i kokosową bezą to jedno z ulubionych, przetestowanych wielokrotnie ciast mojej Mamy. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie przekładanego ciasta z kremem jest bardzo czasochłonne, na szczęście to tylko złudzenie, a efekt końcowy jest zawsze przepyszny : ) Polecam!!!


Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 21 x 21 cm):

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt przestygnie wyjąć z formy.

Składniki na budyniową masę:

Połowę mleka zagotować z cukrami. Drugą połowę zmiksować ze skrobią, mąką i żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka i gotować przez kilka minut, często mieszając, do czasu aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do schłodzenia. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodać dobrze osączone z zalewy ananasy, pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach miksera.

Składniki na kokosową bezę (blacha 21 x 21 cm):

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przestudzić.

Dodatkowo:

Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Górę biszkoptu przykryć masą budyniową z ananasem. Na wierzchu ułożyć kokosową bezę. Opcjonalnie udekorować czekoladą.

Smacznego!


 


 


 


Exit mobile version