Dzisiejszy wypiek zawdzięczam mojej Bratowej, która mistrzowsko przygotowuje to ciasto i podzieliła się ze mną przepisem na ten cudowny wypiek. Moje dzieci uwielbiają lekkie ciasta zwłaszcza z dodatkiem galaretki z owocami, a tu dodatkowo mamy również przepyszną owocową piankę. Prosto i pysznie : ) Polecam!!!
Składniki na biszkopt (blacha 30×40 cm)
- 6 jajek
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki
- 2 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru wanilinowego lub waniliowego
- 4 łyżki cukru
Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać, dodawać do piany. Miksować przez 8 minut. Partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut (po 25 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Dodatkowo:
- 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 l śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru (można dać więcej wg uznania)
- 800 g owoców leśnych
- 3 galaretki o smaku owoców leśnych + 3 szklanki gorącej wody
Galaretki o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wystudzone galaretki. Delikatnie zmiksować, przelać na wystudzony biszkopt. Posypać owocami leśnymi.Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzone i lekko tężejące wylać na ciasto. Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!