Kontakt

blog kulinarny

Ciasto z pianką i galaretką

Dzisiejszy wypiek zawdzięczam mojej Bratowej, ponieważ jak zapewne zauważyliście rzadko pojawiają się u mnie ciasta z kremem, pianką, czy galaretką ; ) Cały czas mam wrażenie, że szybciej przygotuję ciasto drożdżowe niż doczekam się, aż galaretka zastygnie itd. ; ) Oczywiście to tylko moje uprzedzenia, a że ciasto jest pyszne koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Polecam!!! 


Ciasto-z-galaretka

Składniki na biszkopt (blacha 30×40 cm)

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki
  • 2 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego lub waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać, dodawać do piany. Miksować przez 8 minut. Partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut (po 25 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

Dodatkowo:

  • 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru (można dać więcej wg uznania)
  • 800 g owoców leśnych
  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych + 1 szklanka gorącej wody

Galaretki o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wystudzone galaretki. Delikatnie zmiksować, przelać na wystudzony biszkopt. Posypać owocami leśnymi.Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzone i lekko tężejące wylać na ciasto. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


Ciasto-z-pianka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 maja, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami, Dania dla dzieci

23 komentarzy

  1. Majka

    Wszyscy w domu uwielbiamy takie ciasta 🙂 Teraz będzie coraz więcej słodkości w roli głównej z owocami 🙂 Także na bank skorzystamy z tego przepisu 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂

  2. Kinga

    Idealne dla mnie uwielbiam takie lekkie ciacha, Twoje wygląda jak chmurka 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Madzia

    Pycha prezentuje się pięknie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Asia

    Super cos dla mnie 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  5. Madzia

    Proste i bardzo smaczne, na pewno powtórzę ponownie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że ciacho przypadło do gustu 🙂

      1. Madzia

        Pewnie, że przypadło 🙂 tak mi w oko wpadło jak je zobaczyłam, że od razu musiałam upiec 🙂

  6. izzie

    pyszota 🙂 goscie nie zostawili ani kawaleczka!!!! #dumna

    1. Marta

      Gratuluję 🙂

  7. pyszne ciacho w sam raz na rodzinne imprezy 🙂 kojarzy mi się z latem 🙂

    1. Marta

      U mnie tak samo, latem ciasta z owocami i galaretką obowiązkowo 🙂

  8. Agnieszka

    A mi ciasto nie wyszlo. Smak byl ok, ale ciasto wyszlo gumiaste( przyznam sie, ze zapomnialam oddzielic białko od żółtka). A galaretka na górę wyszła za “twarda”. Mimo wszystko spróbuje jeszcze raz je zrobić.

    1. Marta

      Przykro mi, ale najważniejsze, że smakowało i nie będzie się Pani poddawać 🙂 Do przygotowania biszkoptu oddzielenie białek od żółtek jest kluczowe, przygotowana piana powinna być dobrze ubita, gładka i lśniąca. Jeśli galaretka ma być mniej zwarta najlepiej dodać więcej wody w proporcjach zbliżonych do podanych na opakowaniu 🙂

  9. Aneta

    Ciacho wyszło obłędnie 🙂 zrobiłam w formie tortu dla Babci i nie został ani okruszek 🙂 pianka najlepsza mniaaaam

    1. Marta

      Super pomysł na tort, cieszę się, że Babcia zadowolona 🙂

  10. Misia

    Moje dzieci kochają takie i właściwie tylko takie więc w końcu odważyłam się zrobić i od razu strzał w dziesiątkę pyszności 🙂 mam pytanie czy myślisz, że to się uda z innymi owocami?

    1. Marta

      Super! tak uda się również z innymi owocami, smak galaretki można dopasować do owoców, trzeba jedynie pamiętać, że galaretka nie tężeje z kiwi i ananasem 🙂

  11. M.

    Wyszło przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top