Site icon marta-gotuje.pl

Currywurst

Kolejna odsłona Street Food w domowej odsłonie, czyli popularne niemieckie currywurst, które zachwycą wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Danie jest bardzo sycące, ale obłędnie pyszne, więc trudno mu się oprzeć. Polecam!!!



Składniki:

Kiełbasę pokroić w grube plastry, przełożyć na rozgrzaną patelnię i dokładnie obsmażyć. Zdjąć z patelni (można odlać trochę wytopionego tłuszczu). Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą i dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, a na koniec dodać kiełbasę. Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski i rukolę.

Smacznego!

 

Inspiracja: warsztaty kulinarne z Maciejem Wawryniukiem

Exit mobile version