Site icon marta-gotuje.pl

Cytrynowe pancakes z sosem waniliowym

Pancakes kojarzą mi się z typowym amerykańskim śniadaniem, choć również w naszym domu mają wielu zwolenników. Placuszki są bardzo szybkie do przygotowania i zazwyczaj powinniście mieć wszystkie składniki pod ręką. Dodatek cytryny dodaje im pysznego, orzeźwiającego aromatu, a sos waniliowy na bazie jogurtu świetnie uzupełnia całość. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem wapnia, wit. D i wysokowartościowego białka. Pozycja obowiązkowa, polecam!!!


Składniki (8 sztuk):
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie gęsty)
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • niecałe 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Jogurt wymieszać widelcem z jajkiem, olejem i sokiem z połówki cytryny. Dodać cukier, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.  Otrzymaną masę nakładać łyżką na rozgrzaną teflonową patelnię (bez dodatkowego tłuszczu). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z owocami i waniliowym sosem

Składniki na sos waniliowy:

Jogurt krótko zmiksować z cukrem waniliowym.

Smacznego : )



Exit mobile version