Pancakes kojarzą mi się z typowym amerykańskim śniadaniem, choć również w naszym domu mają wielu zwolenników. Placuszki są bardzo szybkie do przygotowania i zazwyczaj powinniście mieć wszystkie składniki pod ręką. Dodatek cytryny dodaje im pysznego, orzeźwiającego aromatu, a sos waniliowy na bazie jogurtu świetnie uzupełnia całość. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem wapnia, wit. D i wysokowartościowego białka. Pozycja obowiązkowa, polecam!!!
- 150 g jogurtu naturalnego (u mnie gęsty)
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sok z 1/2 małej cytryny
- 2 łyżki cukru
- niecałe 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Jogurt wymieszać widelcem z jajkiem, olejem i sokiem z połówki cytryny. Dodać cukier, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Otrzymaną masę nakładać łyżką na rozgrzaną teflonową patelnię (bez dodatkowego tłuszczu). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z owocami i waniliowym sosem
Składniki na sos waniliowy:
- 150 g jogurtu naturalnego (u mnie gęsty)
- 1 łyżka cukru z wanilią (opcjonalnie cukru wanilinowego)
Jogurt krótko zmiksować z cukrem waniliowym.
Smacznego : )