Cytrynowiec to jedno z ulubionych ciast mojej córki. Ze względu na kolorystykę będzie pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole, a dodatkowo na pewno każdy z Waszych gości chętnie sięgnie po więcej niż jeden kawałek. Ciasto jest bardzo lekkie i wbrew pozorom mało skomplikowane do przygotowania. Spód stanowi proste cytrynowe ciasto z dodatkiem majonezu, który nadaje mu idealnej wilgotności. To patent mojej Babci, która sięgała po majonez nie tylko w przypadku dań wytrawnych : ) Kolejne warstwy to delikatna cytrynowa pianka i galaretka, których kwaskowość świetnie przełamuje warstwę śmietankowego kremu z bezą. Koniecznie wypróbujcie!!!
Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 115 g cukru
- 100 g Majonezu Kieleckiego
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach miksera i przelać do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Boki blachy wyłożyć folią spożywczą (aby pianka nie miała kontaktu z blachą, bo nabierze szarego koloru).
Pianka cytrynowa:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 250 ml wrzątku
- 300 g serka homogenizowanego
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Przestudzić, a następnie dodać serek i zmiksować. Przelać na przestudzony spód i schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje przygotować galaretkę.
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 400 ml wrzątku
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, przestudzić i przelać na gotową piankę.
Śmietankowy krem:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 150 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- beziki do dekoracji (ok. 100 g)
Kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na gładki krem. Przełożyć na zastygniętą galaretkę. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować bezami.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki