Kontakt

blog kulinarny

Cytrynowiec

Cytrynowiec to jedno z ulubionych ciast mojej córki. Ze względu na kolorystykę będzie pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole, a dodatkowo na pewno każdy z Waszych gości chętnie sięgnie po więcej niż jeden kawałek. Ciasto jest bardzo lekkie i wbrew pozorom mało skomplikowane do przygotowania. Spód stanowi proste cytrynowe ciasto z dodatkiem majonezu, który nadaje mu idealnej wilgotności. To patent mojej Babci, która sięgała po majonez nie tylko w przypadku dań wytrawnych : ) Kolejne warstwy to delikatna cytrynowa pianka i galaretka, których kwaskowość świetnie przełamuje warstwę śmietankowego kremu z bezą. Koniecznie wypróbujcie!!!

Cytrynowiec przepis


Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 115 g cukru
  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny

Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach miksera i przelać do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Boki blachy wyłożyć folią spożywczą (aby pianka nie miała kontaktu z blachą, bo nabierze szarego koloru).

Pianka cytrynowa:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 250 ml wrzątku
  • 300 g serka homogenizowanego

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Przestudzić, a następnie dodać serek i zmiksować. Przelać na przestudzony spód i schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje przygotować galaretkę.

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 400 ml wrzątku

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, przestudzić i przelać na gotową piankę.

Śmietankowy krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • beziki do dekoracji (ok. 100 g)

Kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na gładki krem. Przełożyć na zastygniętą galaretkę. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować bezami.

Smacznego!

Majonez kielecki przepisy
Ciasto z majonezem
Ciasto na Wielkanoc

Ciasta na Wielkanoc
Ciasto z majonezem przepis
Przepisy na Wielkanoc
Majonez przepisy
Ciasto cytrynowe z bezą
Ciasto cytrynowiec
Wielkanocne ciasto z majonezem

*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 kwietnia, 2019
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Dania dla dzieci, Karnawał, Konkursy, akcje, eventy, Przekładane, Sezonowo, Wielkanoc

42 komentarzy

  1. Karo

    Pysznie wygląda 💛💛💛

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka

    Arcydzieło ❤

    1. Marta

      Dziękuję :)))

  3. Ala

    Jak sie robi takie beziki?

    1. Marta

      2 białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać 100 g drobnego cukru i miksować do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści (może to potrwać kilka minut). Szprycą wyciskać kształty na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć w temp. 100 C z termoobiegiem. Im niższa temp. tym bardziej białe bezy, ale trzeba wydłużyć czas suszenia 🙂

  4. Sylwia

    Czy można czymś zastąpić majonez w cieście i serek w piance cytrynowej ?

    1. Marta

      Majonez w cieście raczej nie ma odpowiednika, można by popróbować z olejem i żółtkiem, aby nadać ciastu tej charakterystycznej wilgotności, ewentualnie upiec zwykły biszkopt. Serek można zamienić na jogurt naturalny lub ubitą śmietankę kremówkę 🙂

  5. Agusia

    Pyszności pozdrawiam -Agusia 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  6. Mima

    Wspaniały wypiek 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  7. Gośka

    Zobaczyłam zdjęcie na fejsie i mówię ALE JAK TO CO TU ROBI MAJONEZ?! hahah W ogóle nie skojarzyłam że u mnie w domu na wielkanoc też jest zawsze babka majonezowa ale sama nie piekę bo nie umiem więc jakoś mnie to nie fascynowało wcześniej. Swoją drogą to ciasto wygląda jak milion dolarów gratuluję!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Kiedy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej miałam podobne uczucia, ale po spróbowaniu wiedziałam, że majonez w cieście sprawdza się super 🙂

  8. Kinia

    Zrobione i faktycznie nie jest trudne a co mnie nawet trochę zaskoczyło to szybko zastyga taka przestroga co by nie zapomnieć jak ja … smak rewelacja lekkie dla moich milusińskich „słoneczkowe ciasto” tez hit 😊

    1. Marta

      Bardzo mi miło, nazwa słoneczkowe ciasto jest świetna 🙂

  9. Lila

    Super przepis dzięki 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  10. Daria

    Super ciasto smakuje jak wyglada na wielkanoc powtóreczka 🙂

    1. Marta

      Cieszę się bardzo 🙂

  11. Zoffie

    Wspaniałe ciasto!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  12. Magda

    Kolejny rewelacyjny przepis z tej strony

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Milena

    Wspaniały wypiek nie mam dużego doświadczenia a wszystko wyszło dokładnie jak u Ciebie wiec jestem dumna, bezy dałam kupne bo to juz za wielkie wyzwanie 🙂

    1. Marta

      Super, miło mi, że tak pięknie się udało, nie mogło być inaczej 😉

  14. Basia

    Pychotka 😊

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  15. Ela

    Ciasto jest pyszne 💛💛💛

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  16. Iza

    Pomocy jestem na etapie pianki ale robię w tortownicy i chyba jest trochę nieszczelna bo jak zaczełam wlewać to bokiem chce się wydostać ?

    1. Marta

      Można poczekać aż zacznie tężeć i dopiero wtedy wlewać, aby nie wyciekała 🙂

  17. Gosia

    Wspaniały wypiek!!!

    1. Marta

      Super, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  18. Ela

    Super zamiast bezy dodałam na gore polewę z lemon curd wyszło pycha 💛

    1. Marta

      Fajny pomysł z lemon curd 🙂

  19. Nowis

    Szybkie i pyszne, nie byłam przekonana do majonezu a jednak patent działa będę polecać dalej 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  20. Gosia

    Pycha ciasto jest wspaniałe 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  21. Angela

    Pierwszy raz słyszę aby w cieście biszkoptowym był majonez! Wygląda pysznie wiec go napewno zrobię 😁

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 8 =


Top