Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami

To już chyba jednio z ostatnich ciast z dodatkiem truskawek w tym sezonie, choć tak trudno mi się z nimi rozstać… ; ) Przepis podsunęła mi moja przyjaciółka i muszę przyznać, że wywołała nim duże emocje! Pyszne drożdżowe ciasto z kruszonką przemienione na czekoladową wersję, to musiało się udać ; ) W smaku trudne do opisania (nie przypomina tradycyjnego drożdżowego, ani typowo czekoladowego), koniecznie musicie wypróbować ; )


Składniki (duża blacha 40 x 25 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g truskawek

Mąkę, kakao i sól przesiać. Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżeczki cukru i rozetrzeć, a następnie dodać 4 łyżeczki mąki oraz 10 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-20 minut. Po tym czasie dodać do suchych składników razem z pozostałym cukrem. Wymieszać i dodać roztopione masło, jajka oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem z hakiem, ponieważ jest ono dość luźne i mocno się keli ; ) Czekolady posiekać na drobne kawałki, dodać do ciasta i ostatni raz wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować delikatnie podsypując mąką, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki umyć, odszypułkować i przeciąć na ćwiartki. Przełożyć na ciasto, rozcięciami ku górze. Tak przygotowane ciasto ponownie przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wszystkie składniki ugniatać palcami do uzyskania kruszonki. Tak przygotowaną kruszonką posypać wyrośnięte ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )




Exit mobile version