Site icon marta-gotuje.pl

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa odpowiednio słodka i z dużą ilością bakalii. Nie ukrywam, że w przypadku braku czasu zdarza mi się również korzystać z gotowych mieszanek, ale nie trudno się domyślić, że to nie to samo : ) Domową wersję możemy dopasować idealnie pod nasze ulubione smaki, co jest trudne w przypadku masy z puszki ; ) U mnie obowiązkowe trio to orzechy, rodzynki i skórka pomarańczowa, ale z powodzeniem możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, skórkę cytrynową żurawinę, daktyle itp. Polecam !!!



Składniki:

Mak zalać mlekiem, zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwu lub trzykrotnie.  Mak podsmażyć na rozpuszczonym maśle i miodzie (na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut). Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

* Jeśli planujemy mrozić masę makową lub przechowywać ją w lodówce, białka dodajemy dopiero przed jej użyciem w wypiekach, kiedy masa będzie ponownie w temp. pokojowej. Warto również przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto żółtkiem, aby całość lepiej przylegała.

Smacznego!

Exit mobile version