Site icon marta-gotuje.pl

Guacamole

Guacamole, czyli najpopularniejsza meksykańska pasta z awokado. Uwielbiam ją za prostotę i możliwość wykorzystania w wielu sytuacjach. Sprawdzi się jako pasta na kanapkę, dip do przekąsek, a nawet nadzienie do naleśników : ) Podstawowe składniki to awokado, limonka i sól, ale wariacji może być sporo w zależności od naszych upodobań i tego na co mamy akurat ochotę. Najczęściej dodaję również cebulę opcjonalnie drobno posiekane (koniecznie dojrzałe!) pomidory i kolendrę. Polecam!!!

Składniki:

*Polecam odmianę Hass, która moim zdaniem jest najbardziej kremowa, delikatna i idealnie nadaje się do przygotowania guacamole

Awokado rozgnieść niedbale widelcem, konsystencja nie musi być całkiem gładka. Szybko skropić sokiem z limonki, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Jeśli guacamole ma być podane kolejnego dnia, wystarczy wierzch pasty zalać niewielką ilością zimnej wody, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Kolejnego dnia wodę odlać, pastę wymieszać, a dzięki tym zabiegom zachowa piękny, zielony kolor. Ten niezawodny sposób ten znalazłam na blogu TheKitchn, wypróbujcie : )

Smacznego!

Exit mobile version