Site icon marta-gotuje.pl

Jabłecznik

Przepis na jabłecznik, czyli inaczej kruche ciasto z jabłkami, przygotowywany przez moją mamę, smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno : ) Moja ulubiona wersja to ta z dodatkiem lodów waniliowych i polewy czekoladowej… pycha!!! ;  )


Składniki na dużą blachę:

Z podanych składników (poza jabłkami) zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na prostokąty o wymiarach takich jak nasza blacha do pieczenia. (Można podsypać delikatnie mąką). Jeden placek kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i nakłuć widelcem. Nałożyć nadzienie z jabłek (jeśli przygotowujemy samodzielnie, jabłka obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy cukier odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną) i przykryć drugim blatem, również nakłuć go widelcem.

Piec w temp. 175 C przez około 45 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Exit mobile version