Site icon marta-gotuje.pl

Kokosowe crumble ze śliwkami

Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Przygotowuje się go błyskawicznie, zawsze smakuje pysznie, bo chrupiąca kruszonka pasuje do każdych wybranych owoców, a ulubione dodatki tylko wzmacniają smak. Podczas pieczenia śliwki z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu zmieniają się w pyszną purpurową masę, a kokosowo – owsiana kruszonka wchłania owocowy aromat i otrzymujemy duet idealny, a co ważniejsze bardzo zdrowy! : )

Kocham słodkości, ale odkąd zostałam mamą cały czas poszerzam moją wiedzę na temat ekologicznej żywności, aby mieć pewność, że to co jemy będzie gwarancją dobrego zdrowia. Uważam na jakość i pochodzenie składników, więc taka „ulepszona” wersja tradycyjnego crumble to dla mnie strzał w dziesiątkę.  

Sprawdzone bio produkty wysokiej jakości są również gwarancją dobrego smaku. Jak wiecie uwielbiam płatki owsiane, które są moim ulubionym produktem zbożowym, mają dużą zawartość błonnika, dodają energii na wiele godzin i oczywiście są naturalnie słodkie ; ) Kolejnym kuchennym faworytem jest cała kokosowa rodzina, więc mój dzisiejszy wybór nie jest przypadkowy ; ) Olej kokosowy od dawna gości w mojej kuchni (i nie tylko, bo ma dobroczynne działanie na cały organizm ; ), ale ostatnim odkryciem jest ekologiczny kokosowy cukier, który jest niezwykle bogaty w minerały i witaminy, a do tego ma cudowny karmelowy posmak. Nie znam nikogo, kto mając do wyboru dwa pyszne desery nie sięgnie po ten, który dodatkowo jest bardzo, bardzo zdrowy i możemy zjeść go bez wyrzutów sumienia ; ) Polecam!!!


Składnki (forma o średnicy 28 cm):

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Każdą pokroić na osiem części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cynamonem. 100 g płatków owsianych zmielić bardzo dokładnie blenderem na mąkę. Dodać pozostałe płatki, płynny olej, syrop i cukier kokosowy, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać przygotowane śliwki, na koniec dodać suszony kokos. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 25-30 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego!


 


 


 


 


 


 


 


*Wpis powstał przy współpracy z delikatesami ekologicznymi DrPelc

Exit mobile version